CASTELLAR DEL VALLÈS L’EDIFICI DE L’HÔTEL DE VILLE.

 


L’hôtel de ville o mairie de Castellar del Vallès crida l’atenció,  i certament no n’hi ha per menys , la construcció de Casa Tolrà, no tindria la denominació de Palau fins al 1887; fou projectada per l’arquitecte  Emili Sala i Cortés (Barcelona, 22 de febrer de 1841 - la Garriga, 7 de juny de 1920) com  un edifici molt luxós, tant pel que fa a la decoració, com al mobiliari o la jardineria.

Josep Tolrà Avellà (Cabrils, Maresme, 11 d’abril de 1817 — Castellar del Vallès, Vallès Occidental, 21 de juliol de 1882) es va instal·lar a Sant Esteve de Castellar l'any 1846 exercint com metge.

Va ser secretari de l'Ajuntament, jutge de pau, membre de la Junta de  l'Obra de la Parròquia, alcalde constitucional des del 1863-1867 , jutge de pau  els anys  1867-1868, i novament alcalde  fins al 1871.

Preveien el creixement demogràfic  va adquirir  molts terrenys agrícoles, aquesta operació li comportaria grans beneficis en els anys següents.  

L'any 1856 va llogar una part del salt d'aigua de la fàbrica Busquets per tal d'instal·lar una màquina de tallar fusta que al cap d'un any va vendre a un ebenista de Sabadell.

L'any 1861 tenia ja 99 telers i 4.700 fusos.

El 1863 llogà la fàbrica Barba a Francisco Juliana i instal·là 4.000 fusos i 92 telers mecànics.

El 1867 comprà la fàbrica Busquets.

L'engrandeix i instal·la 5.000 fusos i 300 telers. Era l'any 1873.

intuïm que va comptar amb algun “ àngel inversor “ del que dissortadament no en trobava constància documental enlloc.

La seva mort el 1883, va impedir que pogués veure acabada la creació de l'edifici i que fos la seva vídua, Emília Carles-Tolrà, qui continués la tasca de promoure diversos projectes en el poble entre ells el propi Palau.

Doctor Don Josep Tolrà i Avellà - RACO.cat , col·loqueu-h al cercador Google

En els dies foscos que seguien a l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, el Palau Tolrà fou utilitzat com a seu de la junta gestora municipal republicana i la capella del Palau, dedicada a Sant Josep, fou parcialment destruïda.

Els anys 70, anys 80 i anys 90, el Palau Tolrà  exercirà com a  llar d'infants dels treballadors de la Tolrà amb una capacitat d'entre 50 i 75 nens fins que l'any 1988 l'Ajuntament de Castellar l'adquiriria per instal·lar-hi l'Institut de Batxillerat, del qual en fou la seu fins a l'any 1993

El Ple del 28 de juny de 1994, l'Ajuntament va aprovar per majoria absoluta el trasllat de la seu de la Casa de la Vila al Palau Tolrà.

El trasllat de les dependències municipals es va fer el setembre de 1994 i es van inaugurar el dia 9 de setembre, en el marc de la Festa Major de la vila. Abans però,  l'Ajuntament va emprendre unes importants reformes que consistien a adequar unes noves escales i un ascensor a la part posterior del Palau, per garantir l'accessibilitat de l'edifici, en enderrocar alguns dels envans aixecats per separar aules de l'institut i en la restauració dels elements ornamentals de maçoneria i la restauració de la profusa decoració pictòrica de les parets de la capella.

Les finestres amb vitralls van ser restaurats pel vitraller Joan Serra Renom, de Sabadell.

Aquesta reforma suposava també la recuperació de la casa masoveria del palau Tolrà i l'adequació dels antics galliners per acollir-hi dependències municipals

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 


Comentaris