MAS EL MONESTIR. MONTFERRER I CASTELLBÒ. L'URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA DELS PIRINEUS

 


A la vista de la fotografia del mas conegut com el Monestir, costa  imaginar-se com deia ser el món, en el en aquest indret s’aixecava el monestir de Santa Cecília d'Elins, del que en podeu llegir dades molt interessants a :

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/santa-cecilia-delins-montferrer-i-castellbo

L’any 1680 el monestir era arruïnat i només restava en peu la seva església, segons relació de l’abat Camps. A partir d’una data indeterminada l’església del cenobi fou desafectada; aleshores fou utilitzada com a borda, i, posteriorment, ja entrat el segle XX, després de l’any 1940, transformada en mas per la mateixa família que hi habita actualment

Les restes de l'església de l'antic monestir de Santa Cecília d'Elins han estat aprofitades per construir una casa de pagès amb les corresponents estructures agroramaderes. Malgrat tot, es fa perfectament visible dins de les construccions actuals l'antiga església, que tingué unes dimensions considerables i originàriament una planta basilical de tres naus encapçalades a ponent per tres absis semicirculars. Del cos de les naus només es conserven els murs perimetrals i el mur, amb tres arcs formers, que separava la nau central de la meridional, així com una part del brancal meridional de l'absis central i vestigis de la seva cobertura. Les cobertes originals han desaparegut totalment i, actualment, les cobertes dels àmbits de les naus laterals són més elevades que les de la nau central, circumstància que és inversa a la disposició original. La porta principal, en arc de mig punt, s'obre a la façana de llevant, on l'àmbit de la nau central és ressaltat amb dues pilastres. L'aparell és de carreus de pedra sorrenca d'un característic color vermellós, ben tallats i escairats i disposats en filades molt regulars.

Molt recomanable la lectura de :  ELS MONESTIRS COM A PART DE L’ESTRATÈGIA DELS COMTES D’URGELL EN EL CONTROL DEL TERRITORI. EL CAS DE SANTA CECÍLIA D’ELINS (881-1085)


Autor: Climent Miró i Tuset  ( La Seu d’Urgell, 1970)

Que Santa Cecilia, elevi a l’Altíssim la pregària dels catalans, Senyor; allibera el teu poble !!!!

 

Comentaris