DE LA CAPELLA DE L’HOSPITAL DE LA MAREDEDÉU DEL SAGRAT COR DE JESUS, A LA PARRÒQUIA DE SNT EUGENI I PAPA. BARCELONA

 

Llegia que la parròquia de Sant Eugeni I Papa va ser creada el 1945 per un decret del bisbe Dr. Gregorio Modrego  Casaus (El Buste, Aragó, 17 de novembre de 1890 - Barcelona, 16 de gener de 1972), aprofitant la capella de l´Hospital de Nostra Senyora del Sagrat Cor.


Aquesta capella havia estat construïda entre el 1880 i el 1883 pel mestre d’obres i agrimensor  Jeroni Granell Barrera ( 1813? +  1877 ) , seguint la moda historicista de l´època (en aquest cas, es va usar l´estil neoromànic com a la Universitat i al Seminari de Barcelona), gràcies al mecenatge de la senyora Dorotea de Chopitea y de Villota (Santiago de Xile, 4 de juny de 1816 - Barcelona, 3 d'abril de 1891), viuda del senyor José M. Serra Muñoz (  Santiago de Xile, 4 de novembre de 1810+  Barcelona 1882 ) . 


Dorotea de Chopitea y deVillota va ser proclamada venerable per l'Església catòlica el juny del 1983 i el seu procés de beatificació està en estudi. És recordada per les seves activitats en el camp de la beneficència

El 1909, durant la Setmana Tràgica, i  en els foscos que s’iniciaven l 18 de juliol  1936 amb l’alçament dels militars feixistes  encapçalats pel general Franco contra el govern LEGITIM i DEMOCRÀTIC de la II República,  crim execrable  que els historiadors  dels sediciosos qualificarien de  “Guerra Civil”, i alguns jerarques de l’Església nacional catòlica de CRUZADA “  l´església de  l’Hospital de Nostra Senyora del Sagrat Cor  no es va malmetre.

lògicament no la trobava a :

https://bibliotecaepiscopalbcn.org/web2/wp-content/uploads/2020/11/2008-El-martiri-dels-temples-a-la-diocesi-de-Barcelona-1936-1939.pdf

 Em sorprenia - relativament - no trobar una entrada de la Wikipedia. 

https://coralmemorial.com/ca/listing/parroquia-st-eugeni-i-papa-barcelona/

https://www.catalunyareligio.cat/ca/sant-eugeni-parroquia-busca-barri

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=3753

El títol “ Marededéu “ és un dogma de l’Església catòlica  reconegut  solemnement al Concili d'Efes de l’any 431. En llengua catalana és el normatiu per referir-se a Maria, en altres llengües s’admet la forma “ Santa “, que entenem pretén menystenir la seva importància cabdal, i alhora palesa clarament els  valors masclistes d'aquella  cultura . La permanència almenys des de 1714 en terres catalanes, ha provocat que en molts casos s’admetés com a normal aquesta forma herètica.  L’Església al llarg de la seva existència ha reconegut i reconeix poques santes, dit això, i amb tots els respectes,  TOTES ELLES  son prescindibles, no però, la Marededéu, oi?.  

Que la Marededéu del Sagrat Cor de Jesús,  elevi a l’Altíssim la pregaria dels aragonesos, asturians , valencians,  bascos, gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos,... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble.

Comentaris