EL MAS D’EN NADAL I LA SEVA CAPELLA ADVOCADA A SANT VICENÇ. SELVANERA. TORREFETA I FLOREJACS. LA SEGARRA

 

Llegia  a Patrimoni Gencat del mas d’en Nadal, a Selvanera. Torrefeta i Florejacs, a  la  Segarra; edifici de quatre façanes i tres plantes. A la façana principal(Est), a la planta baixa a l'esquerra, hi ha una entrada a un porxo amb 2 arcs rebaixats. En aquest porxo hi ha una entrada a l'edifici amb gran llinda de pedra. En aquest porxo hi ha dues entrades més senzilles. En aquest porxo hi ha dues premsadores. A la segona planta, hi ha dues finestres a cada extrem, i al centre un balcó amb barana de ferro. Al darrer pis hi ha una obertura senzilla.


Fotografia.  Jordi Seró Ferrer

A la façana lateral esquerra(Sud), hi ha adossat un edifici amb funcions de magatzem, que cobreix la planta baixa. A la segona plana, a la dreta hi ha una finestra, al centre hi ha un balcó amb barana de ferro. A la part esquerra, hi ha barana de balcó que arriba fins a la façana oest.

A la façana oposada a la principal(oest), a la planta baixa, hi ha diverses estructures rectangulars, que tenen funció de contrafort, al centre hi ha una font. Hi ha també tres petites finestres. A la planta següent, hi ha una entrada que s'hi accedeix per unes escales que venen de la planta baixa.

A la façana lateral dreta(Nord), hi ha diverses finestres, repartides per les diferents plantes.

La coberta és de dues vessants(est-oest), acabada en teula.

Hi ha diversos edificis que tenien funció ramadera. A un metres de l'entrada hi ha la petita capella de Sant Vicenç.


S'hi arriba per la carretera que deixa Selvanera pel sud, es passa per davant del mas Mascó – que té també una capella advocada a Sant Sebastia - , més endavant s'agafa un camí a l'esquerra que ens hi porta.

El sostre demogràfic  de  Torrefeta i Florejacs s’assolia al cens de 1887 amb 2580 ànimes , i es tancava l’any 2022 amb 621 habitants de dret.  Una pèrdua  de població del 75,93% s’explicaria únicament com a conseqüència d’un accident nuclear com el de Txernòbil,  més que com la despoblació provocada per la revolució industrial.

La població de Catalunya l’any 1887 era de 1.843.549 ànimes, i les dades e l’any 2022 eren de 7.747.709 habitants de dret.

Torrefeta i Florejacs tenia  l’any 1887 un 0,14% de la població de Catalunya , i  l’any 2022 un 0,0080% 

Molt recomanable la lectura de l'excel·lent treball Florejacs. Arquitectura religiosa

 Que Sant Vicenç    i  Sant Antoni de la  Sitja,,  elevin a l’Altíssim la pregària dels gitanos,  aragonesos, asturians , valencians,  bascos, gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos, palestins , inuits, hawaianesos  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble.

Comentaris