ERMITA DE SANT GAIETÀ DE LA GINEBREDA. CASTELLTERÇOL. EL MOIANÈS.

 

El divendres 11 d’agost de 2023 feia una sortida pel Moianès amb tres dels meus nets, anar a veure poues de glaç a temperatures de 31 graus, semblava un despropòsit, oi?.   La Vinyota, les poues  de la Ginebreda, el rentador de llana del Roquer, i l’ermita de Sant Gaietà de la Ginebreda, on els feia la fotografia que acompanya aquesta publicació,  eren els objectius d’una breu matinal.  

 


Gaietà de Thiene (Vicenza, Vèneto, octubre de 1480 - Nàpols, Campània, 7 d'agost de 1547) era el titular de l’ermita de la Ginebreda al terme de Castellterçol, i sota la seva advocació es trobaven totes les persones que treballaven en el món del gel, si més no a les terres del Moianès

En una de les llindes de pedra laterals de la capella esmentada , avui encara hi ha una inscripció gravada en una pedra sorrenca que amb el pas dels anys es va esborrant , i que deia, escrit en llatí: «BENEDICITE GELU ET FRIGUS, DOMINO. BENEDICITE GLACES ET NIVES, DOMINO.» Es a dir, gel i fred, beneïu el Senyor, glaços i neu, beneïu el Senyor».


La població del Moianès era de 10.713 ànimes al cens de 1857, aleshores la població total de Catalunya era de 1.652.291. La revolució industrial reduiria la població dràsticament fins als  6.936 habitants l’any 1981, de les hores ençà s’ha més que recuperat;  13.603 habitants l’any  2019, el darrer del que tenim dades fefaents, malgrat que es per relatiu del Moianès ha caigut en relació a la població de Catalunya 7.747.709 habitants al tancament de l’any 2022. Del 0,65% de 1857, al 0,18% del 2022.

  https://calaix.gencat.cat/handle/10687/419130?locale-attribute=es

Modernament el reconeixen com a excels  patró els gestors administratius, així com de les persones que busquen feina , i els aturats, l’anomenaven  «Pare de Providència» o «Pare de la Providència». A Nàpols, per tal de protegir els pobres dels usurers, va promoure una nova institució, el Monte di Pietà (Mont de Pietat). També és patró del pa.

https://algunsgoigs.blogspot.com/2021/06/goigs-sant-gaieta.html

Ens arribàvem fins a Moià, que estava curull de visitants, i – el món és un mocador – coincidíem a la Montserrat i el Feliu, amb els que esperem retrobar-nos aviat.

Que Sant Gaietà, elevi a l’Altíssim la pregaria dels aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

Comentaris