IN MEMORIAM. CAPELLA DE SANT JOAN D’ENVEJA. VILANOVA I LA GELTRÚ. EL GARRAF

 


L’Aleix Salvó Rivero, publica una fotografia de la capella dessacralitzadade Sant Joan d’Enveja, topònim del que en deia Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 21 de març de 1905 - Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997);   Enveja del llatí INVIDIA 'enveja', d'INVIDERE 'mirar amb mals ulls, envejosament', potser perquè havia estat  una fortificació dels moros. 

L'edifici actual és fruit de diverses remodelacions sobre un primitiu temple romànic.

 Presenta un edifici d'una sola nau amb volta apuntada, portal adovellat i campanar d'espadanya de doble obertura.

A principi dels anys 30 del segle XX – això si Google no posa més pals a les rodes, potser ho llegiran aquest segle XXI, i els propers  -se li annexaren alguns edificis amb dependències per a la rectoria, que foren saquejats el 1936  com a conseqüència de l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC  de la II República, i abandonats posteriorment.

Caiguts en estat de ruïna a darreries  del segle XX , s'enderrocaren a final del 2010, en la rehabilitació de la capella

https://www.vilanova.cat/directori/detall?id=36004

la capella , de propietat municipal, estigué abandonada després que s'hi deixessin d'oficiar misses el 1995, fins al 2003, quan el col·lectiu de joves Endimari intentà reviure l'espai com a local cultural i d'oci.

L'estat ruïnós de l'edifici va obligar a l'Ajuntament a tancar la capella

 El 2008 l'Ajuntament cedí l'espai a un altre col·lectiu juvenil, el Centre d'Esplai Drac Màgic, que recaptà els fons necessaris per a rehabilitar l'equipament i desenvolupar-hi les seves activitats d'oci infantil i juvenil fins a l'actualitat.

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/12005

La capella de Sant Joan és un edifici d'una sola nau, dividida per dos arcs apuntats i coberta a dues vessants. L'absis és de planta rectangular, més ample i alt que la nau. Hi ha una sagristia adossada coberta amb volta d'aresta.

La façana principal té el portal d'accés d'arc de mig punt dovellat i una petita obertura circular al damunt. Està coronada per un gran campanar de paret de dos arcs de mig punt.

La torre és de pedra calcinosa i fang barrejat amb calç. Des dels fonaments fins la porta és cilíndrica i després és troncocònica. Es poden veure espitlleres i alguna filada d'opus spicatum.



Que sant Joan Baptista i Sant Joan Evangelista, elevin a l’Altíssim la pregaria dels aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble.

Comentaris