MAREDEDÉU DE LES NEUS. ÀRREU. EL PALLARS SOBIRÀ

 Escrivíem suara; Es duen a terme encara nombrosos aplecs A L’ENTORN DEL PARC NATURAL DE L’ALT PIRINEU, i fora molt bonic, publicar imatges de totes les esglésies, capelles, santuaris i ermites, on es duen a terme, oi?:

https://parcsnaturals.gencat.cat/web/.content/Xarxa-de-parcs/alt_pirineu/coneix-nostra-feina/centre-de-documentacio/biblioteca_digital/patrimoni_cultural_i_immaterial/memoria-aplecs.pdf









https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/25325

Llegia que l'ermita de la Mare de Déu de les Neus es troba en el marge dret del torrent d'Àrreu, al costat del camí de ferradura que uneix el poble d'aquest nom amb Sorpe i enfront mateix de les Bordes d'Àrreu i prop de l'anomenada Borda del Castell. Es tracta d'una petita església d'una nau, amb absis semicircular orientat a llevant i sense decoració, excepte una petita cornisa en el punt on arrencava l'antiga coberta de l'absis, avui substituïda per la prolongació de la coberta de la nau i el mur de l'absis aixecat fins a l'alçada d'aquesta amb un aparell molt més rude que l'antic. L'absis presenta dues finestres de doble esqueixada. La coberta de la nau és d'encavallada de fusta i en l'espai de l'arc presbiteral actualment hi ha una estructura de fusta formant una volta. La porta de mig punt amb blocs de granit ben escairat s'obre al mur de tramuntana. Sobre la porta, en un bloc de dimensions més grans, hi ha gravat un crismó de característiques similars als que amb freqüència es troben a les esglésies de la veïna Vall d'Aran. A ponent s'aixeca una petita espadanya d'una obertura.

L'ermita ha patit una reforma completa l'any 2012 per part del despatx d'arquitectura BR29. S'ha restaurat tant per l'interior com per l'exterior. Els paraments s'han fet a partir de pedra vista amb un rejuntat de morter de calç, els quals per l'interior s'han revestit d'enguixat. La coberta s'ha rehabilitat seguint l'estil de l'arquitectura tradicional pallaresa, amb una estructura de fusta i teules de llicorella. També han generat una estructura de fusta just davant de l'absis. 

El treball de camp de l'any 2020, encarregat pel Departament de Cultura, comprova que aquesta estructura ha quedat amagada per una intervenció posterior formada per un entramat que genera una volta, aparentment metàl·lic.

A l’ Aplec es canten els goigs davant la imatge de la Mare de Déu de les Neus, guardada a l’església de Sant Martí de Borén



https://algunsgoigs.blogspot.com/2014/03/goigs-la-mare-de-deu-de-la-neu-arreu.html

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/25325

https://hemeroteca-paginas.lavanguardia.com/LVE05/PUB/2020/09/14/LVG202009140471LC.pdf

https://www.escapadarural.com/blog/arreu-el-pueblo-que-desaparecio-en-navidad/

https://indretsescbergueda.blogspot.com/2020/07/sant-serni-darreu-alt-aneu-pallars.html

https://www.pallarsdigital.cat/noticia/13378/denuncien-abandonament-mal-estat-esglesia-sant-serni-arreu

Havíem escrit del santuari de la Mare de Déu de la Muntanya, (patrona de la vall d’Àssua)

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2021/11/santuari-de-la-mare-de-deu-de-la.html

 

De la Mare de Déu del Soler, patrona de Sort

https://relatsencatala.cat/relat/santuari-de-de-la-mare-de-deu-del-soler-sort-pallars-sobira-lleida/1066373

 

De Sant Beat o Beado de Cerbí

https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2023/08/sant-beat-o-beado-de-cerbi-la-guingueta.html

 

De Sant Joan  Baptista d’Aurós

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2023/08/sant-joan-baptista-dauros-la-guingueta.html

 

Sant Joan Baptista de l'Erm

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2019/06/la-catalunya-anterior-la-dictadura.html


Sant Lliser o Sant Lleïr de Virós (Alins de Vallferrera)

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2023/08/sant-lliser-de-viros-sant-lleir-de.html


Mare de Déu de la Llet, i  coneguda  com Mare de Déu del Pont o del Camí 

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2021/02/ermita-de-la-marededeu-de-la-llet-del.html


Que la Marededéu de les Neus d'Àrreu, i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits   ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

 La selecció  femenina de futbol aconseguia el Campionat del  món gràcies al gol de l’Olga Carmona García (Sevilla, 12 de juny de 2000 ), si és certa la cita atribuïda al rei  Carlos III: “Ni gitanos ni murcianos ni gente de mal vivir quiero en mis ejércitos", està clar que una vegada més els Borbons, desaprofitaven una ocasió d’or per tenir la boca tancada, oi?. 

 El nostre més sincer condol a l’Olga Carmona García, pel traspàs del seu pare.

El nostre rebuig al Luis Manuel Rubiales Béjar (Las Palmas de Gran Canaria23 de agosto de 1977) presidente de la Real Federación Española de Fútbol,  que menystenia manifestament a les jugadores. 

Comentaris