REFLEXIONS ESTIUENQUES DAVANT ALGUNES DE LES POUES DE GLAÇ DEL MOIANÈS

 

El divendres 11 d’agost de 2023 feia una sortida pel Moianès amb tres dels meus nets, anar a veure poues de glaç a temperatures de 31 graus, semblava un despropòsit, oi?.   La Vinyota, les poues  de la Ginebreda, el rentador de llana del Roquer, i l’ermita de Sant Gaietà de la Ginebreda,   eren els objectius d’una breu matinal. 

 




https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2023/08/ermita-de-sant-gaieta-de-la-ginebreda.html

https://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2023/08/el-rentador-de-llana-de-castelltercol.html

De les poues de glaç n’havien escrit en altres ocasions :

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2007/07/la-catedral-del-gla.html

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/09/poua-del-sailoic-ii-antic-terme-de.html

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2016/11/tresors-poc-o-gens-coneguts-de.html

Avui fora del tot impossible tornar a fer aquella activitat, l’escalfament global, fruit en bona part de la revolució industrial – que entre altres activitats feia desaparèixer la dels que recollien el glaç al hivern, i el “ recuperaven “  a l’estiu - , i també, també, de l’estultícia general –tots en som una mica culpables – i de la visió simplista del capitalisme, que pretén únicament guanys ràpids, han provocat un augment de la temperatura que llevat d’un canvi radical en l’explotació dels recursos, comportarà gravíssims problemes – de fet en tenim mostres arreu -  i son molt clar els senyals que descrivia Joan a l’Apocalipsi, “al sol li fou concedit de cremar els homes amb foc. Els homes s’abrusaven per la gran xardor” , “l’aigua del riu es va eixugar “, “les illes van fugir, desaparegueren les muntanyes, i una gran calamarsada de pedres de quintar va caure del cel sobre els homes”,... , que venien a confirmar la fi del mon, tal i com el coneixem.

NO és l’hora de les propostes polítiques d’ahir, ni del passat,  està clar que prohibir l’ús del gallec, del basc, de l’aranès, de l’aragonès, de l’asturià ,.., i del català, no tindran cap eficàcia en aquesta lluita – potser ja perduda per la nostra espècie-.   NO és el moment de les aus gallinàcies, NO toca afalagar els estults.

Cal prendre mesures ara,  avui, cal reduir les superestructures improductives, les duplicitats, les menjadores públiques, ..., cal endegar projectes eficaços per aconseguir o almenys per intentar-ho revertir aquests efectes perniciosos, això NECESSITA molts recursos, que han de sortir principalment de partides que AFECTIN els menys possible la sanitat, l’educació, la cultura,..., a ningú se li escapa  com dèiem suara, que els recursos destinats a lluitar CONTRA el gallec, el basc, l’asturià,  el català, l’aragonès, l’aranès, ..., son una despesa del TOT INÚTIL, i clarament ineficaç en aquesta lluita per sobreviure, i que les forces que ho proposen son una rèmora que cal eliminar.  

Son moltes, cada dia més, les  persones que NO VEUEN amb bons ulls l’augment de  la despesa militar .

Ens estem jugant el futur dels nostres fills, nets, .., i de la nostra espècie.

Comentaris