CAN COLL. MONTORNÈS DEL VALLÈS ORIENTAL

 

Sempre hi ha un primer lector, o un lector que s’adona que incorporo enllaços a la meves publicacions, a manera de “ notes de peu de pàgina “ en les publicacions en paper.  Si voleu ampliar informació cliqueu al damunt i se us obrirà un altra publicació

Trobava una fotografia a l’Arxiu fotogràfic-Estudi de la Masia Catalana (Centre Excursionista de Catalunya),  Vista general d'una masia amb un home i un carro a l'era, cap a 1913. Montornès del Vallès, facilitada per l’Arxiu Mas  , arxiu.mas@amatller.org.


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/2042/rec/7

Les persones que feien fotografies en aquell època, eren, quasi sempre persones benestants, i sovint amb un nivell de coneixement alt, sobta i molt trobar-se un peu de foto com aquest ,  Vista general d'una masia amb un home i un carro a l'era, oi?. L’home no sabia parlar?.  El fotògraf, era mut ?

Havia demanat  ajuda a : arxiu@montornes.org ,  i des del servei de patrimoni històric de l'ajuntament de Montornès del Vallès,  em confirmaven , Can Coll .

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/29179

Patrimoni Gencat en diu ; Masia original del segle XVI amb afegits dels segles XVIII-XIX. És propietat de l'Ajuntament de Montornès, que hi està duent a terme (any 2020) un procés de restauració per condicionar l'espai com a centre cívic.

És de planta rectangular coberta a doble vessant amb el carener perpendicular a la façana, que s'orienta a migdia. Consta de planta baixa, pis i golfes amb un cos addicional a ponent que segueix el pendent de la coberta. El portal d'accés és d'arc de mig punt adovellat amb una espitllera a sobre. La resta d'obertures són de llinda plana a excepció d'una finestra a la façana septentrional que és d'arc conopial. La finestra sobre el portal té una inscripció a la llinda que resa "PAU COLL AGNES MULLER SUA 1702". La finestra de la dreta també té la mateixa inscripció però amb la data de 1721. A les golfes, tres petites obertures d'arc de mig punt completen la façana. Adossat a llevant se situa un cos de planta quadrada amb dues grans arcades de maó, i a tramuntana un seguit de cossos de cronologia més moderna. El conjunt es completa amb un pou i un safareig.

https://patrimonicultural.diba.cat/element/can-coll-3

El Mapa de Patrimoni afegeix;  és potser una de les masies més antigues del municipi. Tenint en compte el seu emplaçament, dominant el torrent de les Vinyes Velles i els terrenys conreables d'aquesta banda, devia ser un dels primers llocs del terme municipal actual on es va establir una casa de pagès. Tot i això, l'actual construcció es pot datar a partir del segle XVI. Successives intervencions l'han anat configurant com és ara.

Des dels anys 80, és propietat municipal. S'ha anat rehabilitant amb diferents plans d'ocupació.

S'explica que els veïns de Montornès, per tal d'assegurar la fidelitat dels tractes i juraments, anaven antigament a fer-los dessota un roure immens que hi havia prop de can Coll.

La paraula donada allà era sagrada, i trencar-la portava tota mena de mals.

Aquest roure ja no existeix.

NO em podien però, donar raó  del cognom matern i del lloc i data de naixement i traspàs de l'arquitecte Jaume Casas, autor dels plànols de l’església de la Marededéu del Carme, a la Ciudad Satélite Riera Marsá.

 Ho preguntarem a l’església mdcarme533@bisbatdeterrassa.org  i al Col·legi d’arquitectes arxiuh.bcn@coac.cat

la "monotonia criminal" contínua, els mitjans de comunicació audiovisuals, recullen les raneres de mort, de nens, dones, ancians,.., davant l'absoluta indiferència de la mal dita "societat civil"

 

 

Comentaris