IDENTIFIQUEU AQUESTA ESGLÉSIA COM SANT GRAU DE LA MASIA DE SANT GRA AL TERME DE PINÓS DE SOLSONÈS?.

 

El Josep Salvany Blanch (Martorell, Baix Llobregat, 4 de desembre de 1866 - Barcelona, 28 de gener del 1929) de qui en confiaven l’honor de confegir la fitxa per al Col·legi de Metges :

https://www.galeriametges.cat/galeria-fitxa.php?icod=EDID

Retratava l’any 1917 , Església de Sangrà, que situa a  Cardona ; Bages ; Catalunya ; Esglésies


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/3977/rec/89

No trobareu cap església de Sangrà al terme de Cardona, està clar que NO TOT ESTÀ A INTERNET.

Al mes de desembre de l’any 2017, el Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenç Savall, Vallès occidental 02.05.1926 + Castellar del Vallès, 6 de mkaig de 2019 ) ), i l’Antonio Mora Vergés ( l’Argentera, Camp jussà de Tarragona, 1.01.1951),  retratàvem l’església i el fossar de Sant Grau de Sangrà, al terme de Pinós del Solsonès.




https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-grau-o-sant-gra-pinos-de-solsones

L’enciclopèdia, sense cap imatge, en diu ; Situada dins l’antic terme del castell d’Ardèvol, no degué passar de capella rural o sufragània de la parroquial de Santa Maria d’Ardèvol. Les primeres notícies de l’església es troben al testament sacramental de la muller del senyor del castell, Retrudis, publicat l’any 1027, en el qual feia una deixa d’un mancús a l’església de Sant Guerau (“Sancti Geraldi”); com que féu deixes a totes les esglésies del terme del castell d’Ardèvol, ha de correspondre a aquesta d’aquí. L’any 1064 el vescomte de Cardona, Ramon Folc, i la seva muller donaren a Ramon Gerbert l’església de Sant Guerau amb els seus termes i el seu alou, per sis unces d’or, i a més cada any recapte. Fins al segle XX havia estat sufragània de la parròquia de Matamargó, però l’anul·lació de la categoria parroquial d’aquesta féu que Sant Grau passés a dependre de la parròquia de Su, la més propera.

https://www.enciclopedia.cat/gran-enciclopedia-catalana/sant-gra

Sant Gra;  Llogaret i antiga quadra del municipi de Pinós (Solsonès), al NE de l’església de Pinós, a la vall de la riera de Matamargós, entre els llocs de Su i de Matamargós.

La seva església és dedicada a sant Grau.

El significat de Grau és clarament descriptiu ; "indret relativament planer,  situat a manera d'esglaó"

Recordo que des d’aquell punt elevat hi ha una extraordinària perspectiva.

Escrivia en aquella ocasió; demanaré informació a l’Ajuntament de Pinós, ajuntament@pinos.ddl.net , al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín), al Bisbat de Solsona, bisbe@bisbatsolsona.cat ,  i urbi et orbe a qualsevol persona i/o entitat que ens pugui donar informació, un cop rebuda la faré arribar a l’Enciclopèdia Catalana, i a mdc@csuc.cat

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2017/09/que-en-sabeu-de-lesglesia-de-sant-grau.html?spref=pi

La nostra premissa és i serà, allò que no fem els catalans en matèria de Patrimoni Històric , no es farà.

La Lourdes Xixons, m’envia unes fotografies, i em fa aquest comentari ; l'església és dedicada a Sant Grau quina festivitat és el 13 d'octubre, però es fa la missa el 12 d'octubre, que és festiu.



És l'únic dia de l'any que s'obre per dir-hi missa. No se quin any es va començar a fer la missa en dia festiu, el dia 12.

Des de fa uns anys aquell dia se surt de Su caminant cap a missa a Sangrà. Alguns tornen a peu altres tornen amb algun dels cotxes dels veïns que s'hi apleguen

L'església és propietat de la masia Casa Sangrà. Al nucli hi trobem la Casa Sangrà, la masoveria de Sangrà i Cal Cuca.

Sangrà és terme municipal de Pinós, però pertany a la parròquia de Su.

Diàriament en fer-se fosc s'hi toca la campana.

Al cementiri s'hi enterraven els difunts de la casa Sangrà (amos i masovers) i també els de la casa veïna, Cal Cuca.

Al panteó hi veiem els nínxols dels amos de Sangrà,  Ramon  Ribalta, enterrat el 1950 i al costat la seva esposa Mercè Pons el gener del 1998.


Els difunts posteriors s'enterren al cementiri de Su.(Hauria de confirmar exactament quin va ser el darrer enterrament que hi va haver) ja que la foto és de fa 3 anys.

Sangrà es troba a la comarca del Solsonès, a uns 18 km de Cardona i a uns 5 km del Santuari de Pinós.

Ho dic tot de memòria, com a veïna de Su

La nostra infinita gratitud a la Lourdes Xixons

Que  Sant Grau   í  i Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!


«A qui no es cansa de pregar, Déu li fa gràcia»



Comentaris