LA CASA GRAN I EL NUCLI ARA DESPOBLAT DEL PONT DE CABRIANES. SANT FRUITÓS DE BAGES

 

L’ Antonio Gallardo i Garriga (Barcelona, 18/04/1889 – 16/06/1942),  retratava  entre els anys 1900 i 1928  per al Fons Estudi de la Masia Catalana,           Vista general de Mas Bertran i el Pont de Cabrianes, el propietari en aquella època era Joaquim Bertran de Calderó (1930-1933).


https://coneixercatalunya.blogspot.com/2013/01/sant-jaume-del-pont-de-cabrianes.html

Patrimoni Gencat en diu ; Mas de planta rectangular, coberta a dos vessants i carener perpendicular a la façana principal, té tres plantes.

Tradicionalment l'entrada al mas s'efectuava pel cantó de tramuntana; avui, encara es pot apreciar el portal de pedra, format per grans carreus amb motllures, d'arc rebaixat.

La majoria de les obertures estan adovellades amb grans carreus de pedra picada, igual que les cantoneres.

A ponent s'hi ha adossat un cos rectangular al llarg de tota la paret lateral, servint de magatzem als baixos i de galeria, amb arcs de mig punt de pedra a la planta principal.

Posteriorment es va construir una nova galeria, rectangular, allargant la façana, amb coberta a tres vents.

Un mur tanca el recinte, quedant delimitada l'era del davant de la casa. A la part del darrere, encarada al migdia, hi predominen les obertures: als baixos, dos grans arcs de pedra picada permeten l'accés per aquest cantó; una galeria de quatre ulls, amb arc rebaixat, a la primera planta i galeria oberta a les golfes.

L'estructura del mas respon a la tipologia setcentista. Les dades que es conserven a les inscripcions de la casa són molt variades i van des del 1720 fins a finals del XIX.

L'annex de la galeria lateral és del segle XIX i al XX s'hi ha fet nombroses reformes.

El mas formava part de les pertinences dels Bertran, família pagesa ennoblida des d'almenys el segle XVIII.

A finals del segle XIX es va formar un nucli al seu voltant degut a la construcció d'una fàbrica tèxtil prop de l'indret, a tocar el Llobregat. Aquest fet va fer créixer un petit nucli -església i habitatges- a prop del mas.

Des d'aleshores, el mas Bertran va passar a anomenar-se "La casa Gran del Pont de Cabrianes".

https://estimadaterra.wordpress.com/2022/03/03/pont-de-cabrianes-i-el-seu-nucli-urba-abandonat-bages/

Tot fa pensar en una devastació extrema, des del pont mutilat, fins al mateix edifici de la mal dita casa gran del Pont de Cabrianes.

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.

L’esforç potser va ser gegantí, no ho dubto, la planificació del treball però, va ser – ho diré de forma políticament correcta – un desastre.

 Tenim els mitjans tècnics i humans per dur a terme el propòsit del Fons Estudi de la Masia Catalana, només cal que ens ho proposem, oi?.  Feu fotografies de masies, les identifiqueu, nom, lloc  i data i ho envieu a mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem  fent esment de  l’autor de les fotografies.

Les noticies que arriben d’aquí, de Gaza, de Cisjordània, d’Ucraïna,  de l’Àfrica, fins les relatives als fenòmens meteorològics, no ajuden a mantenir l’ànim, oi?

 

 

Comentaris