LES AULINES & L’ALSINA. VALL DE BIANYA. LA GARROTXA

 

Josep Danés i Torras (Olot, 1891 - Olot, 1955), retratava entre 1914 i 1936 ,  per al Fons Estudi de la Masia Catalana, Façana de l'Alsina de la Vall de Bianya



https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/7488/rec/34?fbclid=IwAR3xYzq4Rw8mDADdptA11zRSNFKxa91j6lV8xt9Nl9PsIfZtGFz6CWatumk

No en trobada dades, i preguntava al Pere Puigferrer Anna Masó, existeix encara ?. , em deixava un comentari; existeix i es coneguda per Les Aulines.

Fa anys, la va comprar la rica família Agustí.

 Els seus descendents, la conserven molt ben restaurada.  Ens agradarà tenir noticia a l'email castellardiari@gmail.com de l'autor/s de la restauració. 

https://www.valldebianya.com/index.php/ca/patrimoni/masies

La casa està situada en la formació muntanyosa on hi ha l'església de Sant Pere del Puig, o Despuig, que dóna nom a tot un sector de la plana bianyenca.

L'accés es fa per la carretera que, des de la C-26, permet arribar fàcilment a l'esmentat temple i continua cap al Molí d'en Solé, El Pere Masó Sararols, em comenta que és el moli del Solà.

En el segle XVIII el mas les Aulines tributava per l'anomenada talla del Capsacosta. Al final d'aquell segle hi residia Josep Aulinas, que es va casar amb Magdalena Quintana. La seva descendència es mantingué com a propietària de la casa fins a l'acabament del segle XIX, en què va ser venuda a Gaspar Berga, que, uns quants anys més tard, la va vendre a Narcís Agustí i Concepció Pujol, a partir dels quals la propietat ha passat als successors.

A la llinda de la porta d'entrada hi ha gravada la data de 1758. A la façana sud s'afegiren, possiblement en el segle XIX, les voltes i les galeries que milloraren la imatge del vell edifici.

A la planta baixa hi ha dos arcs de mig punt, partits cadascun per un pilar de reforçament que es prolonga fins al sostre de la galeria del pis principal. En aquesta galeria hi ha quatre obertures amb arcs i al pis superior altres quatre obertures, acabades també amb arcs, que segueixen la mateixa alineació de les de l'esmentada galeria. A cada costat d'aquesta construcció afegida es féu igualment, en cada pis, una obertura anàloga a les esmentades.

https://lagarrotxa.net/indrets/les-aulines

https://ca.wikipedia.org/wiki/Les_Aulines

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.

Comentaris