PALAU DE FOIXA. MAÇANET DE LA SELVA.


Em deia ahir el Google que no tenia records, que sabrà ell, el 15.11.2022 m’operaven a la Clínica Quiron de Sabadell, l’Eduardo Viteri de Velasco, i el seu equip, resecció d’un tros del budell prim, això iniciava un procés, hospitalització, la biòpsia confirmava que hi havia un càncer de nivell.1, i calia fer quimioteràpia, i superar-la:

https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2023/03/objectiu-sobreviure-la-quimioterapia.html

M’ajudava en aquell tràngol, continuar les publicacions del conèixercatalunya, i vull agrair des d’aquí  la bonhomia de tots/es els que m’han permès fer us de les seves imatges. Espero poder recuperar les meves sortides per Catalunya ben aviat.

Ahir, 15.11.2023 em feien una colonoscòpia de control que confirmava que tot està dins de la més absoluta normalitat, a la tarda assistia com a fotògraf, a la  Ballada a la Residència de l’Obra Benèfica de Castellar del Vallès, “ l’hospital”  per una majoria de castellarencs.

https://espaicountry.blogspot.com/2023/11/ballada-country-la-residencia-de-lobra.html

L’Arxiu Mas 22979 C. Facilitada en: 1918 , Façana amb gent al portal, pou i bóta a Can Foixà, Maçanet de la Selva.


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/6509/rec/1

Patrimoni Gencat en diu; Edifici de dues plantes i golfes amb coberta de dues aigües a laterals amb diverses ampliacions i adossats. És un gran casal senyorial de planta quadrada la façana del qual està composta d'una porta adovellada de mig punt i d'un finestral gòtic d'arc conopial de tres peces amb decoracions florejades, tretze lòbuls i relleus amb escuts a les impostes. Les golfes estan dotades d'una finestra de triple arcada de mig punt amb la central més elevada.

 


La part esquerra del casal, que com bona part del conjunt edificat té les obertures emmarcades de pedra i amb relleus ben treballats, originals i més moderns, conserva un gran contrafort que salva el desnivell del pendent. A la planta baixa i en uns edificis de planta baixa adossats en enfront del casal actualment hi ha un restaurant que queda emmarcat de restes decoratives com piques de pedra i un pou interior de la casa senyorial.

A l'interior destaca el primer pis amb una gran sala principal i una gran llar de foc.

Les primeres notícies del lloc són d'època romana (segle II aC), sobretot la vil·la romana del segle V dC que ocupava, en part, el lloc del posterior casal medieval, habitat per la família de donzells dels Foixà i dels senyors de Palau, entre els segles XII i XIV.

 Els llinatges dels Foixà, dels Palau i dels Trilla es van emparentar i va continuar fins al segle XIX (l'últim dels hereus fou Rafel de Foixà i de Vidal,(  la Selva del Camp jussà, on fou  batejat el 20 de febrer de 1842 )  darrer senyor de Cabrera, Vallbona i Vilanova d’Espolla, que heretà del seu pare , mpmebt en que la casa senyorial passà a funcionar com a masia.

https://www.armoria.info/libro_de_armoria/foix%C3%81%2C+vervesor.html

https://raco.cat/index.php/Paratge/article/view/396983/490261

A mitjans del segle XIX, la casa fou comprada per la família Fonti Vinyals, de Lloret de Mar.

Fou adquirida l’any 1943 per la família Pascual, que en feien una acurada  restauració  i obrien  el restaurant "Palau de Foixà" l'any 1969.

https://www.xn--maanetdelaselva-fmb.cat/serveis-a-les-persones/turisme/que-visitar/palau-de-foixa

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=6862

No en diuen res al COAC de Girona:

http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/resultats.html?autor=&denominacio=&registre=&adreca=&poblacio=Ma%C3%A7anet+de+la+Selva

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem  fent esment de  l’autor de les fotografies.

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.

Les noticies que arriben d’aquí, de Gaza, de Cisjordània, d’Ucraïna,  de l’Àfrica, fins les relatives als fenòmens meteorològics, no ajuden a mantenir l’ànim, oi?

 

Comentaris