PODEU IDENTIFICAR AQUESTES MASIES?. SANT VICENÇ DE CASTELLET. EL BAGES

 

Sant Vicenç de Castellet tenia un cens de 1.429  ànimes l’any 1900, i es tancava l’any 2022  amb 9.949 habitants de dret, el creixement 696,22%, transformava absoluta i radicalment l’espai, i feia desaparèixer bona part del Patrimoni vinculat a l’activitat agrícola.

Trobava una imatge al fons Estudi de la Masia, feta entre 1890 i 1913, Facilitada per: Arxiu Mas 7945 C. l’any 1913. Casa al costat de l’església.  El fet de no esmentar l’autor és dissortadament quasi una constant , que intuïm té relació  amb la victòria dels sediciosos feixistes contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, i la repressió subsegüent, especialment dura i perllongada en el temps, en els àmbits de la cultura i la llengua catalana.  




https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/5128/rec/3

De la mateixa data  Vista general d'una masia a Sant Vicenç de Castellet


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/5083/rec/2

I, una més, Façana d'una masia a Sant Vicenç de Castellet



https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/5181/rec/1

No la identificava entre les masies que apareixen al Mapa de Patrimoni:

https://patrimonicultural.diba.cat/cercador?municipis=79

Sou pregats d’ajudar-nos en la nostra recerca a l’email castellardiari@gmail.com

Si les identifiquem ho farem saber a mdc@csuc.cat , arxiu.mas@amatller.org

Enviarem aquesta publicació a l’Ajuntament  svcastellet@svc.cat

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.

L’esforç potser va ser gegantí, no ho dubto, la planificació del treball però, va ser – ho diré de forma políticament correcta – un desastre.

 Tenim els mitjans tècnics i humans per dur a terme el propòsit del Fons Estudi de la Masia Catalana, només cal que ens ho proposem, oi?.  Feu fotografies de masies, les identifiqueu, nom, lloc  i data i ho envieu a mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem  fent esment de  l’autor de les fotografies.

Les noticies que arriben d’aquí, de Gaza, de Cisjordània, d’Ucraïna,  de l’Àfrica, fins les relatives als fenòmens meteorològics, no ajuden a mantenir l’ànim, oi?

 


Comentaris