MAS FALGÓS - CAN MASARAC. VILADAMAT. L’EMPORDÀ SOBIRÀ

 

Un fotògraf anònim, el Fons Estudi de la Masia Catalana, ha estat poc curós pel que fa al reconeixement dels autors de bona part del seu fons, retratava  el 1923-08-19, Grup de gent davant  del MAS FALGÓS - CAN MASARAC a Viladamat, a l’Empordà sobirà


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/6702/rec/10

 Llegia a https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/20415

Situat dins del nucli urbà de la població de Viladamat, a tocar el barri antic del poble per l'extrem sud-oest, formant cantonada entre el carrer de la Creu i el vial d'accés al camp de futbol.

Edifici cantoner de planta rectangular rehabilitat, format per tres cossos adossats més altres construccions annexes, amb jardí lateral i posterior. L'edifici principal presenta la coberta de dos vessants de teula i està distribuït en planta baixa i pis. La part més destacable de la façana principal, orientada a llevant, es concentra a l'extrem de tramuntana del parament. Hi ha un portal d'accés a l'interior d'arc de mig punt adovellat, amb els brancals bastits amb carreus desbastats. La finestra situada al seu damunt és d'obertura rectangular, formada per un doble arc trilobulat amb els brancals decorats amb columnetes, i guardapols superior motllurat amb les impostes esculpides amb motius animals. De la resta del parament destaca una altra finestra, situada a la part de migdia de la façana. Es tracta d'una obertura rectangular formada per dos arquets trilobulats, amb les impostes decorades amb motius florals i una columneta central amb capitell decorat, tot i que restituïda. La resta d'obertures de l'edifici són rectangulars i estan emmarcades amb carreus desbastats, tot i que les de la façana de tramuntana presenten refeccions fetes amb maons. De la façana de migdia destaca un balcó exempt al pis, amb la llinda gravada amb l'any 1685, tot i que és possible que sigui restituïda. Des d'aquest sector s'accedeix al pati i als antics corrals de la casa, formats per quatre arcades de mig punt adovellades disposades en paral·lel. Actualment han estat reconvertits en un porxo amb coberta de dos vessants. L'interior de l'edifici presenta, a la planta baixa, estances cobertes amb voltes d'arc rebaixat bastides amb maó pla, algunes d'elles decorades amb llunetes. Al pis hi ha sostres coberts amb embigats de fusta. Destaquen algunes arcades de maons i pedra que comuniquen espais i algunes portes emmarcades en pedra. La planta baixa presenta tres crugies paral·leles que s'entreguen a una quarta disposada perpendicularment, per on es realitza l'accés a l'edifici. Al pis hi ha una gran sala amb un pilar quadrat central, que sustenta una gran biga de fusta del sostre.

La construcció és bastida amb pedra sense desbastar disposada irregularment, excepte la part de la façana principal on s'obren el portal d'accés i el finestral superior, bastida amb carreus ben escairats, disposats en filades regulars.

Quan al topònim:

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=46722

Feu saber la identificació de la masia a mdc@csuc.cat , i si sabeu qui va ser l'autor de la fotografia també a  mdc@csuc.cat , i a castellardiari@gnail.com i afegirem les dades a la publicació. 

El Fons Estudi de la Masia Catalana,  a conseqüència de l’alçament armat dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, no podia, no ja concloure, sinó senzillament consolidar els fonaments de la seva ambiciosa proposta, i ens deixava una tasca MOLT incomplerta.  

 https://universpatxot.diba.cat/sites/universpatxot.diba.cat/files/historia_dun_gran_projecte_montserrat_sola.pdf

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.

L’esforç potser va ser gegantí, no ho dubto, la planificació del treball però, va ser – ho diré de forma políticament correcta – un desastre.

 Tenim els mitjans tècnics i humans per dur a terme el propòsit del Fons Estudi de la Masia Catalana, només cal que ens ho proposem, oi?.  Feu fotografies de masies, les identifiqueu, nom, lloc  i data i ho envieu a mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem  fent esment de  l’autor de les fotografies.

Arriben noticies terribles de Gaza i Cisjordània: 

https://www.guimera.info/wordpress/tribuna/lamic-invisible/

Aqui, sembla però,  que comencen els moviments dels demòcrates per foragitar FUERZA VIEJA

https://www.noticiasdenavarra.com/pamplona/2023/12/13/mocion-censura-gesto-historico-acuerdo-7634219.html

https://www.noticiasdenavarra.com/pamplona/2023/12/28/joseba-asiron-nuevo-alcalde-pamplona-7688444.html

Haurem de plorar per l'Argentina.

https://www.guimera.info/wordpress/contesnadal/el-nadal-de-javier-gerardo-milei-per-als-argentins/

https://www.youtube.com/watch?v=6heAzUcD1Ls

Ara  i aquí però, ens convé que plogui, i de moment sembla que no ho farà, oi?. 

Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 


Comentaris