IN MEMORIAM. BELLULLÀ. CANOVELLES. ALLÒ QUE LA DESAMORTITZACIÓ S’ENDUGÉ

 

Durant més de cinc-cents anys la Mare de Déu de Bellulla va ser una de les marededéus més estimades de Catalunya.

El seu santuari, situat a la capçalera d’un turó de Canovelles que avui coneixem com a Bellulla, va ser objecte de peregrinació de vallesans i catalans vinguts d’arreu que acudien a aquesta advocació de la Verge Maria per sanar malalties vinculades amb la vista.

La primera capella és documentada el 1279 però no fou fins a l’època moderna, quan els dominicans es van fer càrrec del santuari, que el culte a la Marededéu de Bellulla va difondre’s més enllà del Vallès.

La desamortització de 1835 va acabar amb l’esplendor de l’indret, del que avui en queda l’església i una gran casa convertida en finca particular, mentre que la talla d’origen romànic resta desapareguda.

Trobava una imatge de “ desconegut “ ,  datada entre 1890 i 1936,  Vista parcial i portal d'entrada amb dos homes de Bellulla


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/1675/rec/1

Esn agradarà tenir noticia de la identitat, son cognoms, lloc i data de naixement i traspàs,.., de " desconegut " a  l'email castellardiari@gmail.com 


No en sabia trobar informació a la pàgina :

https://www.canovelles.cat/el-municipi/7-coneguem-canovelles/patrimoni/masos-i-masies-singulars/?pag=3

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2012/03/historia-de-canovelles-la-mare-de-deu.html

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2019/01/in-malae-memoriae-del-santuari-de.html

Ahir hi havia festa grossa a Balena, on s’ha mantingut el culte a la Marededéu de l’Ajuda  

https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2024/05/le-jour-de-glorie-est-arrive.html

Avui, constatem el fet dolorós que més enllà de les paraules,  la religió ha patit  - i pateix - més atacs per part de les forces polítiques – mal dites conservadores -, que per la resta d’opcions polítiques.  Els que decidien desfer-se de Jesús, no tenien res de progressistes, oi?.


  

Feu la vista cristal·lina

a qui s'inclina

i vostre favor implora,

de Bellulla gran Senyora.

https://algunsgoigs.blogspot.com/2020/09/goigs-la-mare-de-deu-de-bellulla.html

Que la Marededéu  i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  kurds,   gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits, saami, nenet, amazics, libis, pagesos, pescadors, ramaders  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

Comentaris