LA LLOBATERA DE LLADORRE. PALLARS SOBIRÀ

 

Llegia  que abans no foren exterminats, els llops en aquesta zona a inicis del segle XX, Lladorre era una zona força castigada per la presència d'aquests animals.

A l'hivern, època d'aparellament del llop, s'acostaven als pobles per buscar menjar i aleshores es feien batudes per caçar-los.

A la vall de Cardós van idear un parany anomenat llobatera o corral de llops, que consistien en construccions adossades a una penya rocosa que li servia de mur.

Les llobateres són trampes per a caçar llops, construïdes en pedra seca. N’hi havia arreu, de tipologies i mides diferents.

A Catalunya, que es conegui, la de Lladorre és la més ben conservada.

Dins del Parc Natural de l’Alt Pirineu se n’han localitzat algunes més, totes de tipologies diferents, però amb la mateixa finalitat: atrapar el qui va ser considerat com el gran enemic de la ramaderia.

Les llobateres dites de corral, com la de Lladorre, acostumaven a estar prop dels pobles o de les bordes. La majoria, com aquesta, són de planta semicircular. Com és característic, no hi ha porta. El mur, d’un gruix considerable, és de pedra seca i desploma lleugerament cap a l’interior. Tot plegat fa que es puguin diferenciar clarament d’una pleta o corral. Es construïen a tocar d’una penya alta, que no fos totalment llisa i escarpada.


Si ja hi heu arribat, fixeu-vos que dins del recinte hi ha les restes del que podria ser el piló, una petita elevació artificial de pedra.

 De nit s’hi estacava un animal viu (corder, ovella o altre...) que feia de reclam. El llop sentia els bels i s’acostava per la penya. Li semblava que el pobre esquer estava al seu nivell i ben a prop.

Aleshores saltava dins la llobatera. Es diu que el primer que feia, abans de tocar l’animal, era buscar si hi havia una sortida, però el mur desplomat li impedia escapar-se.

Quan a l’endemà al matí l’anaven a buscar el podien trobar totalment esgotat, incapaç de Altr

Altres versions expliquen que a  l'interior hi deixaven trossos de carn de bestiar mort i els llops hi saltaven sense poder-ne sortir. Aleshores els mataven a cops de pal o de pedra.

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/41457

Segons la tradició hi havia el costum de fer la "capta del llop" que consistia en tallar el cap del llop mort i clavar-lo en un pal passejar-se pels pobles del voltant per tal de recollir alguns diners.

 Existeixen dites populars que fan referència a la perillositat dels llops a l'hivern: "pel gener, el llop és més carnisser" i a la importància de caçar-los en aquestes dates: "qui mata un llop pel gener, com si en matés un miler".

https://www.pallarsdigital.cat/noticia/18126/parc-natural-alt-pirineu-recuperara-llobatera-lladorre

https://parcsnaturals.gencat.cat/web/.content/Xarxa-de-parcs/alt_pirineu/coneix-nostra-feina/centre-de-documentacio/biblioteca_digital/publicacions_divulgatives/itineraris/it-llobatera.pdf

https://www.naturallibres.com/event/trobades-nl-el-llop-i-els-humans-una-aproximacio-biologica-i-cultural-xerrada-visita-guiada-a-la-llobatera-de-lladorre/

Sembla que el llop també torna, com l'ós, els porcs senglars, els cabirols , els conills ,... 

Comentaris