IN MEMORIAM. CASA PORTOLÀ . ARTIES. NAUT ARAN

 

Juli Soler i Santaló (Barcelona, 12 d'abril de 1865 [1] - Barcelona, 30 d'abril de 1914) retratava entre 1890 i 1914, Façana de Casa Portolà amb torre de planta quadrada i mur exterior, Arties , Naut Aran.


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/693/rec/5

El retratava també Lluís Marià Vidal i Carreras (Barcelona, 6 de juny de 1842 - 10 de gener de 1922)



https://ca.wikipedia.org/wiki/Casa_Portol%C3%A0#/media/Fitxer:Casa_Portol%C3%A0_a_Arties_Restored.jpg

De l'antic Casal dels Portolà que es troba vora la carretera, a la dreta de la Garona, en resta només una gran torre de defensa, massissa, de planta quadrada i amb coberta piramidal de llicorella, construïda probablement al segle XVI , i una capella annexa, advocada a Sant Antoni de Pàdua,  obra del segle XVII.

 Al solar de l'antic Casal es bastí modernament el parador de turisme Gaspar de Portolà Rovira (Os de Balaguer, 1716 - Lleida, 1786), anomenat així en record de qui fou governador de la Baixa Califòrnia (1767), i membre d'aquest llinatge, originari d'Àger (la Noguera) i que tenia possessions a la Vall

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=10676

El 30.5.2024 , s’aprovava l’amnistia, els “ caïnites “, ho tenen clar SI al narcotràfic, SI al tràfic de persones, SI a la corrupció, NO  als drets de les dones, NO al drets de les minories, NO a l’amnistia, NO a la democràcia,.. NO,NO,NO,...

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

Comentaris