IN MEMORIAM. GRANGES DEL MONESTIR DE POBLET. DOLDELLOPS. VALLS. EL CAMP SOBIRÀ DE TARRAGONA

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/granges-de-santa-maria-de-poblet

Aquesta granja era situada a ponent de la vila de Valls, on encara avui hi ha el casal o granja de Doldellops. Les terres de Doldellops eren, de bell antuvi, de l’arquebisbe de Tarragona. La partida o lloc de Doldellops passà a Poblet l’any 1155, en què el comte Ramon Berenguer IV, l’arquebisbe Bernat i el príncep Robert de Tarragona la donaren a l’abat de Poblet Grimoald i la seva comunitat. Aquestes terres formaven part de la dotació que Ramon Berenguer IV havia fet a l’església catedral de Santa Tecla. La propietat, que esdevingué granja cistercenca, comprenia terres, un molí a la riba del Francolí, llocs de pastura i deu parelles de bous. Ja apareix com a granja de Poblet en la butlla del papa Alexandre III del 1162.

Tot i que l’adquisició de Doldellops fou important, durant la crisi dels conversos del segle XIII els monjos es van veure obligats a fer-ne parcel·lacions en règim de censos, atès que ells no les podien explotar directament.

Pel que fa als problemes jurisdiccionals, Doldellops no fou pas una excepció. Així, els reis Alfons II l’any 1291 i Jaume II els anys 1292 i 1293 hagueren d’intervenir en defensa de les propietats del monestir a causa dels damnatges duts a terme per gent de Valls i d’Alcover que sostreien indegudament aigua del Francolí en perjudici del molí de la granja. Per defensar la granja, el rei Jaume II va manar al batlle de Montblanc que hi enviés un saig i hi fes posar un penó reial com a símbol de protecció. No obstant això, la granja fou assaltada cap al 1301. Poblet també va tenir problemes amb l’arquebisbe de Tarragona pels drets d’aquest últim en la granja de Doldellops.

Durant el segle XIV, allò que s’ha de remarcar és la continuada parcel·lació de Doldellops, que arribà fins ben entrat el segle XV. Però en aquest període Poblet continuà posseint terra explotada directament per un convers del monestir i mantenint l’esquema de granja cistercenca, tot i que de forma molt desdibuixada i en una extensió molt reduïda. S’hi produïa oli.

La propietat de Poblet sobre la granja de Doldellops s’allargà fins al final del segle XVII, moment en què el monestir, a causa del dèficit econòmic que sofria aleshores, es veié obligat a desprendre’s de la granja, que passà a la família Segarra, creditora d’un préstec que els monjos no van poder pagar. Els nous propietaris iniciaren obres de reforma i ampliació dels edificis que canviaren la fisonomia primitiva de l’establiment cistercenc. Aquestes reformes continuaren a mitjan segle XX de la mà de l’arquitecte Cèsar Martinell Brunet (Valls, Alt Camp, 24 de desembre de 1888 - Barcelona, 19 de novembre de 1973 , el nou propietari.

 


https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=13170

https://catalunyadiari.com/actualitat/reportatge-doldellops-casa-cesar-martinell-valls

SANTA MARIA DEL PRIORAT. CASTELLFOLLIT DE RIUBREGÓS. L’ANOIA SEGARRENCA.

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2015/09/santa-maria-del-priorat-castellfollit.html

IN MEMORIAM. GRANGES DEL MONESTIR DE POBLET.  LA GRANJA MITJANA. POBLET. VIMBODI-POBLET. LA CONCA DE BARBERÀ

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2024/06/la-granja-mitjana-poblet-vimbodi-poblet.html

MILMANDA A VIMBODI I POBLET A LA CONCA DE BARBERÀ.

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2012/11/milmanda-vimbodi-i-poblet-la-conca-de.html

RIUDABELLA A VIMBODI I POBLET A LA CONCA DE BARBERÀ.

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2012/10/riudabella-vimbodi-i-poblet-la-conca-de.html

CAPELLA DE LA SAGRADA FAMILIA A RIUDABELLA. VIMBODI I POBLET

La feijoa (Feijoa sellowiana),també denominada guaiabo, feixoa, guaiabo del país, guaiaba, guaiabo del Brasil, ha florit

 


El 30.5.2024 s’aprovava l’amnistia, els “ caïnites “, ho tenen clar SI al narcotràfic, SI al tràfic de persones, SI a la corrupció, NO  als drets de les dones, NO al drets de les minories, NO a l’amnistia, NO a la democràcia,.. NO,NO,NO,...

Comentaris