SABEM L’ADVOCACIÓ DE LA CAPELLA DE CAN MILANS DEL BOSCH?. EN TENIM IMATGES?. SANT VICENÇ DE MONTALT. EL MARESME

 

En matèria de Patrimoni històric, les capelles, oratoris, ...,  han passat de ser objecte d’atenció i estudi,  a l’oblit més clamorós, i el “ coneixement religiós”  a considerar-se quasi, un “ vici pervers”. 

https://www.enciclopedia.cat/gran-enciclopedia-catalana/sant-vicenc-de-montalt

l’any 1816 Rafael Milans del Bosch  fa construir «la obra de su  exquisita capilla con sus hornamentos, tan precisa en una casa de campo que tiene distante media hora su yglesia del pueblo.»

Situada a l’esquerra, tot just després de l’entrada, el  dia 31 de juliol el bisbe de Barcelona autoritza fer missa «en  la capilla pública que con nuestro permiso acaba de edificar.»

https://masmm.org/bdexcel/capses/PAT%20Els%20Milans%20del%20Bosc.pdf

“ Desconegut” retratava per a l’Arxiu Mas, Façana amb rellotges de sol de Can Milans del Bosch . Sant Vicenç de Montalt


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/3512/rec/1

Ens agradarà tenir noticia d’aquest “ desconegut “  - nom, cognoms, lloc i data de naixement i traspàs a l’email castellardiari@gmail.com -  està clar que tenia alguna vinculació amb la casa.

https://masmm.org/bdexcel/capses/PAT%20Els%20Milans%20del%20Bosc.pdf

https://www.svmontalt.cat/ARXIUS/2009/POUM/LLIBRE_4_1.pdf

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/search/searchterm/milans%20del%20bosch

Actualment acull un establiment d’Hosteleria, CASTELL DE L´OLIVER:

https://www.youtube.com/watch?v=t7JUJrQKgVc

https://www.svmontalt.cat/document.php?id=1667

Darrerament  els articles sobre Patrimoni han estat considerats OFENSIUS I/O PERILLOSOS per FACHAVOX que ens ha “ estirat les orelles “, i ens amenaça amb tancar-nos la pàgina.  Si això succeís – no deixarem de publicar en llengua catalana -, el nostre infinit agraïment a tots els que ens llegiu o ens heu llegit al llarg d’aquest anys.

El Partits hereus de la dictadura, PP & PSOE  estan embrancats en assenyalar l’altre com MÉS  corrupte, dissortadament patim llistes de “ desesperació”  a la Sanitat Pública – i de retruc a la privada -, a l’atenció social a les persones febles, discapacitats, dependents,..,  els agrairíem a ambdós Partits, que posin remei a aquests i altres problemes,  i deixin de perdre el temps, la “ sensació”  de la ciutadania és que la corrupció en ambdós és  ex-aequo  

Ens sembla que una Comissió Parlamentaria que esbrines les relacions entre el narcotràfic ,  el finançament dels Partits Polítics , i les accions criminals dutes a terme darrerament  a la Comunitat andalusa,  tindria més sentit, oi? 

https://www.guimera.blog/tribuna/eleccions-europees-esperar-i-veure/

Els catalans som pacients i respectem la voluntat divina , i  com es diu a Romans, 12  ; esperem  que actuï la indignació divina, tal com diu l’Escriptura: A mi em toca de passar comptes, jo donaré la paga,  diu el Senyor.

Costa evitar l’ús del llenguatge escatològic, quan constates una vegada i altra, les accions maldestres dels enemics de Catalunya, que se’n surten força bé en la seva tasca de dessolar la terra.  

https://universpatxot.diba.cat/sites/universpatxot.diba.cat/files/historia_dun_gran_projecte_montserrat_sola.pdf

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.

L’esforç potser va ser gegantí, no ho dubto, la planificació del treball però, va ser – ho diré de forma políticament correcta – un desastre.

 Tenim els mitjans tècnics i humans per dur a terme el propòsit del Fons Estudi de la Masia Catalana, només cal que ens ho proposem, oi?.  Feu fotografies de masies, les identifiqueu, nom, lloc  i data i ho envieu a mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem  fent esment de  l’autor de les fotografies.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

 

Comentaris