CAPELLA DEL CASTELL DE SANT MIQUEL, ADVOCADA A LA MAREDEDÉU DEL REMEI I A L’ARCÀNGEL HOMÒNIM. CASTELLTERÇOL. MOIANÈS

 

Anàvem   el 12.0.2024 fins a Castellterçol la Maria Jesús Lorente Ruiz i l’Antonio Mora Vergés, feia un dia rúfol ,   i entre altres indrets m’aturava prop de la capella del Castell, advocada a la Marededéu del Remei i a Sant  Miquel Arcàngels.

https://patrimonicultural.diba.cat/element/goigs-de-la-verge-del-remei

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-miquel-del-castell-o-capella-del-remei-castelltercol

L’any 1060 són documentats els Mir com a senyors. Tedmar Mir de Castellterçol, conegut també com a Miró, l’any 1093 va posar el castell sota el domini del monestir de Santa Maria de l’Estany, assegurant-se el domini útil i aixecant la capella romànica de Sant Miquel.

En les llistes de parròquies de la diòcesi de Vic dels segles XI i XII consta un “prevere de Castellterçol” diferent del rector de Sant Fruitós de la Ginebreda o de la parroquial.

Al segle XIII els Tedmar havien canviat el seu cognom per Xetmar

Els Xetmar hi feren molts llegats i la dotaren de terres, per tal de poder fer cremar perpètuament una llàntia a la capella i per a celebrar-hi alguns aniversaris.

 Tenia cementiri propi.

Fou ampliada amb una sagristia al segle XVIII. Durant el còlera de 1894 s’enterraren al voltant més de 30 persones i abans s’hi enterrà el paborde De Vila (1829), de qui es conserva la làpida sepulcral.

Al segle XIX se li afegí l’advocació de la Mare de Déu del Remei i es feren obres de reforma del temple.

Té encara culte i s’hi celebra un aplec el dia del Remei.

L’edifici és d’una nau rectangular coberta amb volta de canó seguit. L’absis és semicircular, amb volta de quadrant d’esfera, una finestra absidal tapiada i un arc en gradació. Hi ha un cos afegit al costat de migdia. La portalada i el campanar de cadireta de la façana de ponent són refets en època més tardana. La major part dels murs exteriors estan arrebossats, però l’aparell és parcialment vist a l’absis, que és llis amb la finestra de doble esqueixada. La coberta és de teula corba de ceràmica amb un petit ràfec de llosa. A l’interior, els paraments i les voltes estan enguixats i pintats. Els carreus que es veuen són regulars i disposats en filades contínues. Tot l’edifici és en bon estat de conservació. La clau la guarden els masovers que viuen al mas del Castell




https://www.castelltersol.cat/turisme/llocs-interessants/lermita-de-sant-miquel.html

Dinàvem, una excel·lent sopa de galets ,  al Imperial, al número 6 de la Carretera de Barcelona.

Abans de les 14,00 iniciàvem el retorn  al Vallès Occidental, la pluja ens faria companyia, amb intensitat diversa, fins a les envistes de Sentmenat.

El 8.9. els catalans i les esglésies  Ortodoxes cristianes, celebràvem la festivitat de les Marededéu “ trobades”,  al REINO, continuen celebrant – cada dia -  les “ perdudes”   LA VIRGEN DEL LAWFARE,  NUESTRA SEYORA DEL NARCOTRÁFICO,  NUESTRA SENYORA DE LA CORRUPCIÓN , i creixen per moments els membres de la COFRADIA DE ESPOLIADORES DE CATALUNYA

 Que la Marededéu tingui pietat de la nostra Nació, i li traslladi al bon Déu la petició de que ens protegeixi de tot mal, Amén !

Comentaris