ESGLÉSIA DE PERA, ADVOCADA A L’ARCÀNGEL SANT MIQUEL. MONTGUT I OIX. LA GARROTXA

 

L’Olga Sacrest Roca, retratava l’any 1988, l’església de Sant Miquel de Pera, al terme de Montagut i Oix que  ha estat transformada com a conseqüència de modificacions i ampliacions posteriors a la fase de construcció primitiva. Originàriament era constituïda per una nau que devia acabar amb un absis que no ha arribat fins als nostres dies, i que fou substituït modernament per una sagristia. A més, hi foren afegits uns cossos adossats a les façanes de migdia i de tramuntana.

https://calaix.gencat.cat/handle/10687/66640

S’accedeix al temple a través d’una porta emplaçada a la façana meridional i que actualment és protegida per un porxo. Al costat de ponent s’aixeca un campanar de torre que, segons Ramon Sala i Canadell (Castellfollit de la Roca, 31 de juliol de 1934 - Barcelona, 12 de juliol de 2008)  I Narcís Puigdevall Diumé ( Camallera, 1928 )  , fou construït en substitució d’un campanar d’espadanya.  Hem pregunto, podria haver fet funcions de comunidor? 



Josep MMelció Pujol (Banyoles, 1935–Olot, 2013) 

 La nau és coberta a l’interior per una volta apuntada. Al llarg dels murs laterals hi ha dos bancs seguits.

L’única part de l’aparell exterior que no resta tapada per edificacions posteriors és la corresponent al cos de ponent. Aquí, el parament és format per carreus de mida semblant i ben escairats, ordenats en filades horitzontals. Als murs laterals de la torre, una mica per sota on arrenca el ràfec de la teulada que cobreix la nau, hi ha quatre mènsules que marquen el límit superior on arribava anteriorment la façana de ponent. La línia horitzontal de mènsules segueix pel mur de la nau.

Els autors anteriorment esmentats daten aquest edifici al segle XII. Creiem que el tipus d’aparell confirma aquesta datació aproximada.

https://algunsgoigs.blogspot.com/2021/09/goigs-sant-miquel-sant-miquel-de-pera.html

Catalunya ha de fer un reconeixements públic a la Olga Sacrest Roca, i a les persones que com ell han viscut per guardar-nos els records.

Montagut i Oix , la Garrotxa, Girona,  Catalunya,  disposen – encara – d’un interessant Patrimoni Històric, que cal documentar amb rigor, i que és sens dubte el  nostre MILLOR  actiu .

Hi ha un públic per aquest turisme de “ cultura”  que espera amb ànsia poder gaudir de les “ ciutats humanes “ de Catalunya.

El turisme de sol, alcohol – i altres excessos – està bé, i molt bé a Barcelona i al litoral.

El món viu un moment especialment complicat, per aquesta raó,  aprofitem per deixar constància de les víctimes  del  genocidi jueu,  del tràfic de persones , del narcotràfic, de la corrupció endèmica i sistèmica, de la desatenció sanitària  i social que per manca de recursos econòmics - regalats pels " caïnites "  a les classes " altes" del REINO - ha fet augmentar a Catalunya la mortaldat i la morbiditat,   .... ,

 La reinstauració del virregnat  no és una bona noticia per a Catalunya

Senyor, teva és la venjança.


Comentaris