TENIU IMATGES DE LA CAPELLA DE SANTA FÍMBRIA AL XALET DEL SANS? L’ALEIXAR. EL CAMP JUSSÀ DE TARRAGONA

 

Llegia  a la pàgina de l’Ajuntament de l’Aleixar ; Capella de la Santa Fímbria (Xalet del Sans)

https://aleixar.altanet.org/el-poble-el-municipi/edificis-religiosos/capelles-i-oratoris

Aquesta capella és situada a la finca Santa Fímbria, anomenada d’aquesta manera pel seu propietari, Anton Sans Cardona, però coneguda pels aleixarencs com el xalet del Sans, just al costat de l’edifici principal.

Beneïda i inaugurada l’any 1941 – ens agradarà tenir noticia del seu autor a l’email castellardiari@gmail.com ,  està dedicada a la Nativitat de la Regina dels Àngels. Un any més tard se’n va beneir la campana, anomenada Tecla.

El llibre de visites de la finca ens ofereix uns preciosos versos signats per mossèn Ramon Muntayola, el dia de la Nativitat de Maria de l’any 1957, que no ens podem estar de transcriure:

Sou la Font clara de l’alegria

per qui sedeja l’aigua del Cel:

Santa Maria, en Vós confia

la Llar fidel.

Trobava una fotografia a la pàgina de la Casa Rural El Xalet dels Sants


https://www.escapadarural.com/casa-rural/tarragona/2-apartamentos-para-grandes-familias-10-personas


No tinc però clar que la fotografia del Jordi Gili,  Cambril de la capella de la Santa Fímbria,  pertanyi  a la capella de la casa, atès que  l’església parroquial de Sant Martí Bisbe de l’Aleixar hi ha una capella barroca dedicada a la Santa Fímbria, la qual allotja un magnífic cambril decorat amb un estuc policromat d’un gran valor tècnic i artístic. El cambril, datat l’any 1793, mostrava un estat de conservació dolent, amb pèrdues importants de l’ornamentació, a causa, principalment, de les filtracions d’aigua des de la coberta de l’edifici. La intervenció de conservació-restauració que vam dur a terme entre el novembre de 2011 i l’abril de 2012 va fer possible la recuperació de l’esplendor original. Vam realitzar tasques de neteja, de fixació i de reintegració matèrica i cromàtica dels paraments del cambril. També vam actuar en les portes de fusta policromades, en el paviment de rajoles de ceràmica i en els vitralls de les obertures que il·luminen l’espai

https://lesena.net/pintura-mural/#jp-carousel-232

https://algunsgoigs.blogspot.com/2020/03/goigs-la-santa-fimbria-de-la-tunica-del.html

https://repositori.uji.es/items/0cf9ff5f-4676-4fd3-8a5e-d7a4d1d92391

https://bd.centrelectura.cat/items/show/30371

https://arxiumunicipal.granollers.cat/ArxiuDigital/viewer.vm?id=328435&lang=es

El diccionari català, valencià, balear  - el que treu de polleguera als “ caïnites “ de la llengua catalana – diu a l’entra fímbria ; La vora més baixa d'un vestit ; Cordó i borles que es posaven penjant al davant i darrera en la dalmàtica.  Els Goigs fan referència justament a un trosset de la túnica de Jesús que es repartiren els legionaris romans segon les escriptures.

Farem seguir la publicació a la casa de turisme rural, a la parroquia de l'Aleixar, al  Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya, al Jordi Gili, i us demanem, si en teniu dades i/o imatges que ens les feu arribar a l’email castellardiari@gmail.com

L'Aleixar, el  camp jussà de Tarragona  ,  Catalunya,  disposen – encara – d’un interessant Patrimoni Històric, que cal documentar amb rigor, i que és sens dubte el  nostre MILLOR  actiu .

Hi ha un públic per aquest turisme de “ cultura”  que espera amb ànsia poder gaudir de les “ ciutats humanes “ de Catalunya.

El turisme de sol, alcohol – i altres excessos – està bé, i molt bé a Barcelona i al litoral.

El món viu un moment especialment complicat, per aquesta raó,  aprofitem per deixar constància de les víctimes  del  genocidi jueu,  del tràfic de persones , del narcotràfic, de la corrupció endèmica i sistèmica, de la desatenció sanitària  i social que per manca de recursos econòmics - regalats pels " caïnites "  a les classes " altes" del REINO - ha fet augmentar a Catalunya la mortaldat i la morbiditat,   .... ,

 La reinstauració del virregnat  no és una bona noticia per a Catalunya

Senyor, teva és la venjança.


Comentaris