CAN MAINOU. PARRÒQUIA DE SANTA AGNÈS DE MALANYANES. LA ROCA. EL VALLÈS ORIENTAL

 

Crisant Palau publica una fotografia dels anys 40 del segle XX de Can Mainou, de la parròquia de  Santa Agnès de Malanyanes, al terme de la Roca, a la comarca del Vallès Oriental.




Amb la Fiscalia instant la suspensió del tercer grau als presos polítics, amb l’empresonament del Pau Rivadulla i Duró (Lleida, 9 d'agost de 1988) conegut pel nom artístic de Pablo Hasél, desprès del “passar pàgina” , i del “ no hi hauran revenges “ del inefable Salvador Illa i Roca (La Roca del Vallès, 5 de maig de 1966), el Ministre de Sanitat que aconseguia la millor ràtio de víctimes per la Covid.19 d’Europa i àdhuc del món, escriure s’ha tornat un exercici de risc extrem, oi’?.


El Mapa de Patrimoni  ens diu que la primera noticia que coneixem de "la casa d’en Maynou" depenent del terme de Bell-lloc, és en el fogatge de l'any 1553.


I el descriu com un edifici aïllat completament rehabilitat, de planta rectangular formada per tres cossos adossats en paral·lel, més un altre volum adossat transversalment a la banda de tramuntana. Els volums presenten les cobertes de teula d'un sol vessant i estan distribuïts en planta baixa i pis, exceptuant el cos central que en origen presentava unes golfes que foren ampliades, aixecades i transformades en una tercera planta, tot i que manté un carener de dos vessants a la façana principal. Aquesta façana, orientada a migdia, presenta un portal d'accés d'arc de mig punt adovellat, amb els brancals bastits amb carreus escairats. Les finestres són rectangulars, amb els brancals bastits amb carreus escairats, les llindes planes i els escopidors motllurats. Destaca la que correspon al pis del cos adossat a ponent, d'arc conopial tot i que força transformada. L'obertura del pis del cos adossat a llevant compta amb un gran finestral d'obertura irregular, determinada pel carener de la teulada. La resta de paraments de la construcció presenten finestres rectangulars emmarcades en pedra, tot i que en general restituïdes. Adossat a la façana de llevant de la casa hi ha un cos rectangular amb la coberta de teula de tres vessants i distribuït en dues plantes, restituït també. La construcció està bastida en pedra desbastada i sense treballar, disposada regularment i lligada amb morter, tot i que també ha estat restituïda. Hi ha diversos cossos auxiliars que completen la finca.


Pel que fa a les obertures de la façana principal, cal especificar que la finestra que correspon al pis del cos adossat a ponent és d'arc conopial, tot i que amb la llinda transformada. A mode d'hipòtesi cal dir que la finestra es podria correspondre amb una obertura d'arc conopial amb arquets, pròpia del gòtic civil tardà, tot i que mutilada. La de la planta baixa del mateix cos ha estat completament restituïda durant l'última rehabilitació de la casa, de la mateixa manera que el portal adovellat central. La resta d'obertures de la façana principal són originals. El pou, situat al costat del portal d'accés, sembla restituït també. El revestiment original que cobria els paraments es retirà durant l'última rehabilitació, restituint en pedra aquelles parts que no en tenien.


En l’actualitat la casa acull una eugassada, ens  agradarà tenir noticia a l’email castellardiari@gmail.com de l’autor de la reforma/rehabilitació. 




Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació;   en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.


Cuideu-vos molt, sembla que l’estratègia del REINO DE ESPAÑA per lluitar contra la Covid. 19 és  "laissez faire, laissez passer". Les dades de víctimes de  la Comunidad Autònoma de Madrid  que NO les  actualitza de forma regular, es sitien en 21.861 persones

https://www.comunidad.madrid/sites/default/files/doc/sanidad/210215_cam_covid19.pdf

 

A Catalunya, on determinats mitjans fan un seguiment de la qüestió, des de l’inici de la pandèmia  en són 20.176.

https://beteve.cat/societat/coronavirus-barcelona-ultima-hora/

 

Caldrà seguir l’evolució d’aquests index.

Comentaris