CAN LLUSSÀ. SANTPEDOR. EL BAGES

 

El Xavier Codina Balletbo pública una fotografia del  mas Llussà, masia de planta basilical, coberta a doble vessant i amb el carener perpendicular a la façana, orientada a migdia. A la façana s'obren les galeries d'arc de mig punt seguint els models de les masies amb galeries pròpies del segle XVIII. Al mur de migdia s'alça una torre quadrada amb quatre obertures petites a la part superior, rematada amb merlets. La masia no és arrebossada i es veu l'aparell irregular.




El mas és actualment el resultat de nombroses reformes i ampliacions.


La darrera és la construcció d'una façana porxada i una torre adossada feta durant les guerres carlines del segle XIX. L’edifici representa clarament l'esperit de les antigues pairalies de les grans nissagues catalanes i és sens dubte un dels millors exemples de gran mas a la comarca.


La casa conserva una teuleria o forn de coure obra (maons i teules), testimonis de les seves antigues activitats.


Santpedor no disposa d’un Catàleg de Masies, ni tampoc d’un Catàleg de Patrimoni,  recordar que la era nadiu d’aquesta Vila , l’ ISIDRE LLUSSÀ i CASANOVAS (Santpedor 1791- Santpedor 1809), i en els nostres dies Josep Guardiola i Sala (Santpedor, Bages, 18 de gener de 1971), el  Josep Guardiola i Sala (Santpedor, Bages, 18 de gener de 1971), dóna a aquesta incúria administrativa una categoria quasi de sacrilegi, oi?.


Cuideu-vos molt, els que assumien el deure i l’obligació de fer-ho, NO SON BONA GENT.

Comentaris