ERMITA DE LA MARE DE DÉU DE LA GUIA. TAUS. LES VALLS D’AGUILAR. L’URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA “ IN PECTORE” - FINS QUAN SENYOR?- DELS PIRINEUS

 

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  que exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades,  i l’Antonio Mora Vergés establien una joint venture, el Jordi Vila Juncá aporta les imatges, i , l’Antonio Mora Vergés fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?


En aquesta ocasió m’enviava fotografies de l’ermita de la Marededéu de la Guia, localitzada al Coll de les Esglésies, a Taús,  a la carretera que mena fins a Gerri de la Sal, dins del terme de les Valls d’Aguilar, a la comarca de l’Urgell sobirà.




Patrimoni Gencat explica que les referències documentals de l'ermita es redueixen a l'esment que se'n fa al llibre de visites del bisbat d'Urgell de l'any 1758 en el foli 240.


I la descriu com un edifici d'una sola nau, de 10,8 metres de llargària per una amplada de 4,15 metres , capçada a ponent amb capçalera plana i coberta amb volta de canó rebaixada.




 La nau és dividida en tres trams per dues parelles de pilastres adossades als murs laterals, les quals no tenen continuïtat a la volta.




L'església presenta un altar d'obra adossat a la capçalera.



La porta d'accés al temple es troba centrada al mur oriental. És ressaltada amb dovelles de pedra tosca i coronada per un arc de mig punt.


 Les altres obertures es troben al mur meridional.


Coronant la façana oriental hi ha un petit campanar d'espadanya d'un sol ull.


La retratava A.Moras, l’Antonio Moras Navarro, q.e.p.d , l’any 1984 . Aquest excel·lent fotograf de Patrimoni  mereix un reconeixement per la seva gran tasca en la documentació del patrimoni històric a les terres de l’Urgell sobirà.  


 


Vista general de l'església.


El Jordi Vila Juncá, havia fotografiat també  la avui quasi derruïda església  del  nucli dels Castells , al terme de les Valls d’Aguilar, que havia estat advocada a l’Assumpció de la Marededéu, de la que en parlarem properament.





Ultra la divulgació del Patrimoni Històric, el Jordi Vila Juncá – per explicar-ho de forma col·loquial – em donava “vidilla”, el dia 9.07.2021 patia una caiguda al carrer d’Irlanda de Castellar del Vallès, i entre les vacances, les mesures Covid,  i la quasi absoluta manca d’assistència primària, portava guix fins el dia 4.08.2021, i no tindré visita fins al 27.08.2021 al Cap Sant Felix, i el 17.09.2021 a l’Hospital Parc Taulí, amb l’especialista, la recerca de dades em tenia ocupat, i esperava que amb la intercessió de la MaredeDéu del’Ajuda de Balenyà, tot evoluciones de forma positiva.  




Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,   recordeu SEMPRE  que  en matèria de divulgació del Patrimoni històric, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

Comentaris