REFLEXIONS AL VOLTANT DEL MERCAT CENTRAL DE SABADELL

 

Sortia de la consulta del Dr.  Francesc Alier Barris, una revisió oftalmològica en la que em confirmava que tot és “ normal per l’edat”,  forma eufemística del  clàssic “ si no fos” , oi?




Anava fins al Mercat Central de Sabadell , obra del que fou  l'arquitecte municipal Josep Renom Costa (Sabadell, 22 de novembre de 1880 - 11 de març de 1931 ), i comprava fruits secs al meu proveïdor habitual.




És un bell edifici de planta quadrada irregular, té un nivell destinat a allotjar les cambres i els magatzems (sota el qual hi ha ara, un aparcament), i un de superior, amb les parades de venda. En el projecte original es preveien diversos tipus de parades segons la seva especialització, que s'ha anat perdent.

 

Són remarcables les entrades dels quatre punts d'accés, als vèrtexs, amb portes de grans dimensions amb escales d'alçada i disseny variable adaptades al desnivell del terreny.

 

En un dels xamfrans hi ha una cúpula que té estructura de fusta recolzada sobre una anella octogonal de murs d'obra i el dipòsit de l'aigua que hi ha a l'interior. És recoberta per un acabat de pissarra que és sustentat per quatre paraments verticals que formen un volum de planta rectangular.

 



La coberta de l'edifici té unes mesures mitjanes de 52,5 x 65 metres  i té una alçada al centre de la nau de 22 metres  que s'aconsegueix amb un complex sistema d'estructures metàl·liques.




Retratava a la sortida la façana de l’antiga escola industrial, edifici modernista amb façana al  carrer d’en Font, obra de l’arquitecte Jeroni Martorell i Terrats (Barcelona, 1876 - 1951) , es va inaugurar el maig de 1911.





En el camí de tornada veia que el server al pati de l’escola industrial “ nova” estava quasi mort.


M’entristia tant com la història del “talibà”que escoltava esperant el meu torn al mercat -  que pretén deixar al carrer a la seva dona, desprès  que durant anys i anys, aquesta l’ajudava a pagar el pis on viuen i que està només a nom del “talibà”.


 Sembla que hi ha una denuncia, esperem que la justícia faci la seva feina, oi?


 

Comentaris