LA CASA NOGUÉS. SABADELL

 

La necessitat em portava , un dia més, fins a Sabadell, per recuperar-me dels efectes de la terrible caiguda que patia el dia 9.07.2021 ,  em calien els serveis dels fisioterapeutes.

 

I val a dir que espero que el Centre de Rehabilitació del Vallès, em permeti  dur a terme les sessions de Fisioteràpia autoritzades per  la Seguretat Social, perquè les seqüeles evolucionen lentament. Em trucàvem de CERVA  a Castellar del Vallès , tres setmanes desprès  de tenir la visita al el metge de recuperació, avui 21.12.2021, si tot va bé recomençaré amb la recuperació.

 

Està clar però, que “la cabra sempre tira a la muntanya”, i amb el mòbil retratava la façana de la casa del carrer de Gràcia 133 / Carrer d'Escola Pia, 38-40




El projecte que es va fer  per l’arquitece Enric Fatjó i Torras  (Sabadell, 1862 - Reus, 21 d'abril de 1907) l’any  1892 preveia construir una filera de cases al carrer de l'Escola Pia; en el següent projecte (1899), només es preveu la casa Nogués. Pel que fa a la casa, aquesta no canvia gens d'un projecte respecte a l'altre.


Patrimoni Gencat en diu ; habitatge unifamiliar cantoner situat a l'eixample dels Escolapis. Està format per doble cos i dividit en planta baixa i dos pisos, coronats a la cantonada per una torratxa de planta quadrada que marca l'organització en dues façanes. Les solucions ornamentals presenten un gust modernista on s'han fet servir elements d'estil gòtic en l'emmarcat de les finestres. A més, hi ha ceràmica vidrada policroma amb ornamentació de tipus geomètric en la zona que separa la torratxa del pis. La decoració s'estructura a partir de la utilització de l'estuc.

 

La façana es divideix en zones delimitades per petites cornises que responen a l'alçada de les plantes, d'aquestes es destaquen amb major alçada el segon pis. Destaca el treball de la balconada, tractada com una balustrada, en la que s'utilitzen elements vegetals seguint formes ondulants que es van repetint a manera de mòduls. La coberta del casal és a dues aigües, desguassant aquestes a les façanes que donen al carrer i als interiors.

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=27762


L’Enric Fatjó i Torras  (Sabadell, 1862 - Reus, 21 d'abril de 1907), feia almenys a Sabadell, els següents edificis :


http://www.sabadell.net/Fitxes/FitxesPepps/pagines/114-A.htm


http://www.sabadell.net/Fitxes/FitxesPepps/pagines/132-A.htm


http://coneixercatalunya.blogspot.com/2019/01/adeu-siau-lalianca-francesa-la-casa.html


Sabadell es desfeia de la Casa de la Caritat l’any  1969 ,  per bastir en el seu lloc,  la plaça Marcet, que hi ha actualment.

https://www.guimera.info/wordpress/tribuna/memoria-de-sabadell-la-casade-la-caritat/

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2015/01/memoria-de-la-capella-de-la-verge.html

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2015/03/la-capella-de-lhospital-i-casa-de.html

https://historiadesabadell.com/monuments-i-edificis-historics/


Com recordava sempre l’Ermessenda de Valrà , «Déu ens guard d’un ja està fet», oi?


Ens agradaria rebre una imatge de l’arquitecte Enric Fatjó i Torras   a l’email castellardiari@gmail.com

Comentaris