IN MEMORIAM. ESCOLA I AJUNTAMENT / AJUNTAMENT DE SETCASES. EL RIPOLLÈS. EDIFICIS ESCOLARS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA.

 

Llegia que l’edifici  fou construït l'any 1925 com a Escola i Ajuntament, la Mancomunitat de Catalunya  havia estat  suprimida l'any 1924, pel dictador feixista  Miguel Primo de Rivera y Orbaneja (Jerez de la Frontera, Andalusia, 8 de gener de 1870 - París, 16 de març de 1930)  i prohibit l'ús de la llengua i la bandera catalanes en l'administració i en la vida pública.


El sàtrapa,  l'any 1928 va fer enderrocar les Quatre Columnes de Montjuïc (Barcelona), de Josep Puig i Cadafalch (Mataró, el Maresme, 17 d'octubre de 1867 – Barcelona, 23 de desembre de 1956), aixecades l'any 1919, i destinades a convertir-se en un dels símbols del catalanisme, per tal que aquest no tingués el ressò que li podia donar l'Exposició Internacional de 1929, celebrada a Montjuïc. Pel mateix motiu feu anomenar Poble Espanyol, a la mateixa muntanya, al que s'havia de dir Iberona, en homenatge als Ibers, primers pobladors de les terres catalanes. Pensem que  en l’enderroc de les Quatre Columnes, el fet que l’arquitecte hagués estat President de la Mancomunitat de Catalunya, va tenir un pes considerable.  

 

Segons informacions facilitades per l'Arxiu Comarcal de Ripoll, en relació a l’edifici i escoles de Setcases, "No es té constància de la intervenció de cap arquitecte; tan sols de paletes i manobres". Volem pensar que algú exercia com a mestres d’obres, oi?. Ens agradarà tenir-ne noticia a l’email castellardiari@gmail.com



https://ca.wikipedia.org/wiki/Fitxer:Ajuntament_de_Setcases.JPG


Actualment no hi ha escola a Setcases i tot l'edifici és ocupat per dependències municipals: Ajuntament + sala polivalent (en l'espai de l'antiga escola).


COMPARTIU “ URBI ET ORBE “


Ens agradaria molt  poder “ recuperar” , a l’email castellardiari@gmail.com  les imatges dels edificis escolars que per intermediació del   Dr.  Valentí Carulla i Margenat (Sarrià, 5 d'agost de 1864 - Barcelona, 22 d'octubre de 1923)  s’aixecaven  a tot Catalunya i les Illes Balears ,  pensem que envoltats com estem de “ persones prescindibles    Catalunya  li ha  de  retre  un homenatge en ocasió del centenari del seu traspàs a aquest català universal, que sens dubte s’ho mereixia a la seva època i s’ho  mereix avui .


 

Comentaris