A VISTA D’OCELL. NOVES DE SEGRE. LES VALLS D’AGUILAR. L’URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA DELS PIRINEUS.

 

El Jordi Vila Juncá, publica unes fotografies a vista d’ocell de Noves de Segre , nucli de població del municipi de Valls d'Aguilar, a l'Alt Urgell, actualment és el cap del municipi, ja ho havia estat  abans de la integració , quan  Noves de Segre conformava un municipi.





 Es troba enlairat damunt la confluència del riu de la Guàrdia i el de Pallerols i antigament havia estat fortificat.


Atesa l'existència pretèrita d'un castell a Noves -així resulta de l'apartat següent-, és imaginable que aquesta afilada torre-campanar servís originàriament de guaita -la qual cosa és versemblant, per la situació estratègica pròxima al riu Segre-, si no decididament era un element important del castell en tant que torre principal.


http://coneixercatalunya.blogspot.com/2021/02/esglesia-parroquial-de-sant-serni-de.html

Que sant Sadurní porti davant l’Altíssim el clam dels pobles oprimits. Amén !!


Actualment és un edifici religiós d'una nau coberta amb volta de canó. Construcció rústega de pedres sense fer filades. La porta es troba al campanar, el pis baix del qual fa de vestíbul de l'església. Esmentada a l'acta de consagració de la Seu d'Urgell l'any 839.


S'esmenta "Novas" el 839. Arnau Mir de Tost comprà el castell de Noves al bisbe de la Seu i, uns anys després, el deixà en testament a la filla Letgardis i al net Gerau de Cabrera (segle XI). Al segle XVII , "Noves", amb altres llocs propers, restava inscrit en la vegueria de Puigcerdà i, essent "del senyor Rey", "diuense aquestos llochs lo segon quarter del Vescomtat de Castellbò"

 

Llegia a la pàgina de l’Ajuntament, a Noves s'hi arriba seguint la carretera LV-5134 que s'inicia a la palanca de Noves.




 El poble es troba a dos quilòmetres i mig passat el pont.


Si els recursos econòmics us ho permeten, poseu l’Urgell sobirà, els Pirineus, Catalunya a la vostra agenda.

Comentaris