TENIU DADES DE L’AUTOR DE L’ATENEU DE CELRÀ?

 

Llegia que l’arquitecte Isidre Bosch Bataller (Vilana (Girona) – 1875 + Girona - 23.07.1960), projectava la  fàbrica Brilles, Pagans & Companyia, a Celrà, als anys 1915-1920.





A la pàgina ;

https://www.celracultura.cat/ca/teatre-lateneu-de-celra.html


Expliquen;  l’Ateneu és  un edifici de línies clarament modernistes situat al nucli antic de Celrà, va ser construït el 1913 pels propietaris de la fàbrica Brillas i Pagans en benefici dels seus treballadors, que havien constituït el 26 de maig de 1912 la ‘Sociedad Ateneo Celranense’. 


Se’ns presenta un primer dubte, si la fàbrica va ser primer que l’Ateneu, les dades 1915-1920, no on correctes , oi?.


L’expressió “va ser construït el 1913 pels propietaris de la fàbrica Brillas i Pagans”, cal entendre-la com, els propietaris de la fàbrica Brillas i Pagans, varen ser els promotors de l’edifici i si això és així, podem pensar que l’autor PERFECTAMENT podia ser  el mateix arquitecte  de la fàbrica, l’Isidre Bosch Bataller (Vilana (Girona) – 1875 + Girona - 23.07.1960), oi?


Amb l’alçament dels militars feixistes contra el govern LEGÍITIM I DEMOCRÀTIC de la II República – l’únic , fins al dia d’avui -  la sala s’utilitza com  a taller mecànic per als avions del Camp d’Aviació de Celrà.


La  victòria dels sediciosos,  malauradament,  porta a la subhasta del immoble, ja que la societat Ateneo Celranense no pot fer front als préstecs hipotecaris que li reclama la família Pagans.


Ens agradarà aclarir la qüestió de la l’autoria, esperem les vostres “proves” a l’email castellardiari@gmail.com

 

Comentaris