CASA I TALLERS DE MODEST CASADEMUNT AL CARRER D’ARIBAU, 3. BARCELONA

 

El Luis M. Romero , pública unes fotografies, al carrer Aribau 3 tenim una casa que té uns medallons de cavallers al principal. Algú té notícia de la història d'aquesta casa?




L’autor va ser el mestre d’obres, Rafael Guastavino Moreno (Valencia, 1 de març de 1842 - Asheville, Estados Unidos; 1 de febrer de 1908)




http://rutaguastavino.vilassardedalt.cat/pagines/p06.html


https://catxipanda.tothistoria.cat/blog/2021/03/25/letapa-catalana-de-rafael-guastavino-1870-1881-per-alba-vendrell/?upm_export=print


Al  gener de l'any 1878 presentava el projecte per aixecar l'edifici de pisos a la part davantera del solar amb façana al carrer Aribau, que encara es conserva.


L'edifici dissenyat per Rafael Guastavino Moreno (Valencia, 1 de març de 1842 - Asheville, Estados Unidos; 1 de febrer de 1908) es composa d'una planta baixa on s'establiria una botiga a cada lateral i un gran despatx a la part central; tres pisos més cadascun amb dos habitatges simètrics per pis, amb tres habitacions cadascun on la mobilitat és longitudinal amb un passadís recte, a més d'una habitació per al porter i terrat.


 La façana de maó vist concentra la decoració en les obertures de portes i balcons emmarcades les primeres amb motllures i els balcons amb  faixes amb carreus incrustats.


Destaquen, sobre les finestres del primer pis, unes escultures o retrats de terracota de quatre personatges desconeguts, obra segons sembla de Joan Roig i Solé (Reus, el Baix Camp, 1835 – Barcelona, 1918).




https://ca.wikipedia.org/wiki/Joan_Roig_i_Sol%C3%A9


 Sobre la porta principal s'hi llegeixen les inicials del segon propietari Josep Espasa a partir de 1906.


 S’ha mantingut pràcticament igual amb l’afegit el 1909 d’unes galeries i magatzems al jardí, i algunes modificacions posteriors en els locals de la planta baixa, així com un quart pis legalitzat el 1910.


La pèssima situació econòmica i social del REINO, em feia pensar en un relat bíblic.  Gn 41,14-36,  Josep interpreta els somnis del faraó:




Vaig veure sortir del riu set vaques grasses i boniques, que anaven pasturant entre els joncs. Darrere d'elles en van sortir unes altres set, escarransides, lletges i magres: enlloc d'Egipte no n'he vistes mai de tan lletges.  Les vaques magres i lletges es van menjar les set vaques grasses que abans havien sortit del riu.  Quan ja les tenien dintre, no es notava que les haguessin engolides: continuaven tan escarransides com abans


Els hereus del franquisme encarnen les “ vaques  lletges i magres “, i la ciutadania del REINO fa el paper de les “ vaques grasses “. 


D’ençà de l’any 2004mn l’inefable José Luis Rodríguez Zapatero (Valladolid, 4 d'agost de 1960) al GOBIERNO, i el silencia còmplice de la resta de partits, sindicats i  altres col·lectius, la “desamortització social “ agafava embranzida, i amb poc més de 18 anys s’aconseguia que més d’un terç de la ciutadania visques en la quasi misèria.  


Aprofiteu els darrers dies de “ vaques grasses” per voltar per Catalunya, retratant alhora que el nostre Patrimoni Històric,  els edificis escolars de Catalunya, i fent-nos arribar  aquestes imatges a l’email castellardiari@gmail.com



Comentaris