EL PANTÀ D’OLIANA. L’URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA DE.S PIRINEUS QUE LA GENERALITAT DE “ BARCELONA” NO ACABA DE DESPLEGAR

 

El Jordi Vila Juncá,  publica una fotografia Una tarda de Dissabte quan fuig el Sol, a Coll de Nargó. L’Urgell sobirà. Lleida ".




On s’aprecia el nivell en que es troba l’embassament construït per les Forces Hidroelèctriques del Segre aprofitant el grau d’Oliana, aigües amunt del Castell, on el Segre, després de recórrer, des de Coll de Nargó, 12 km acongostat, aportava un cabal mitjà de 30 m 3 /segon


El salt, amb una potència instal·lada de 37 800 kW, produeix en anys normals 100 milions de kWh.


L’altra finalitat, de regular els cabals riu avall evitant les inundacions i assegurant els regatges estiuencs dels canals d’Urgell, s’ha aconseguit des del 1959 amb el pantà que nega els congosts i arriba prop de Coll de Nargó, amb 101,1 hm 3 de capacitat. Aquest cabal, insuficient per a abastir els requeriments de reg del canal d’Urgell, ha estat reforçat amb la construcció del pantà de Rialb (1992-99), situat en el tram immediatament inferior del Segre.


 En el seu màxim nivell, les aigües d’aquest pantà arriben gairebé a enllaçar amb el d’Oliana.


Les perspectives de pluja per aquest estiu son molt  negatives, i tot fa pensar que l’aigua, com els combustibles fòssils assolirà preus d’escàndol, en això però, està clar que el conflicte  d’Ucraïna i l’inefable Vladímir Vladímirovitx Putin (Sant Petersburg, Maternitat V. F. Sneguiriov núm. 6, 7 d'octubre de 1952), per més que insisteixi en voler-ho relacionar l’estulta classe política, que inexorablement condueix el REINO a la misèria.


La pèssima situació econòmica i social del REINO, em feia pensar en un relat bíblic.  Gn 41,14-36,  Josep interpreta els somnis del faraó:


Vaig veure sortir del riu set vaques grasses i boniques, que anaven pasturant entre els joncs. Darrere d'elles en van sortir unes altres set, escarransides, lletges i magres: enlloc d'Egipte no n'he vistes mai de tan lletges.  Les vaques magres i lletges es van menjar les set vaques grasses que abans havien sortit del riu.  Quan ja les tenien dintre, no es notava que les haguessin engolides: continuaven tan escarransides com abans


Els hereus del franquisme encarnen les “ vaques  lletges i magres “, i la ciutadania del REINO fa el paper de les “ vaques grasses “. D’ençà de l’any 2004mn l’inefable José Luis Rodríguez Zapatero (Valladolid, 4 d'agost de 1960) al GOBIERNO, i el silencia còmplice de la resta de partits, sindicats i  altres col·lectius, la “desamortització social “ agafava embranzida, i amb poc més de 18 anys s’aconseguia que més d’un terç de la ciutadania visques en la quasi misèria.  


Aprofiteu els darrers dies de “ vaques grasses” per voltar  , retratant alhora que el nostre Patrimoni Històric,  els edificis escolars de Catalunya, i fent-nos arribar  aquestes imatges a l’email castellardiari@gmail.com

 

Comentaris