IN MEMORIAM. COLÒNIA AGRÍCOLA DEL PUXOT. CASTELLNOU DE BAGES

 

El Xavier Codina Balletbo, publica fotografies amb aquest peu informatiu :  Colònia agrícola del Puxot de Castellnou de Bages a mitjans del segle XIX la fil·loxera  va dur a la misèria als seus habitants que varen abandonar-la  marxaren a diferents pobles i a les cotonies tèxtils de les rodalies

 





El llogaret del Putxot està format per deu cases alineades, datades entre el segle XVII i XIX, que, orientades a xaloc, formen el carrer anomena del Sol, tot i que el camí passi per mestral. La llinda de fusta d’una de les cases porta la inscripció 1750.

 

Tots els edificis estan en ruïnes, sense sostres ni parets.

 

Totes les cases tenien unes característiques similars: la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel al frontis. Les parets són de pedra sense carejar i argamassa, amb carreus irregulars als eixos entre façanes. El portal sol ser de llinda plana de pedra amb carreus als brancals o bé amb l'emmarcament de rajols ceràmics.

 

El pis consta de dues finestres de llinda de pedra i rajols ceràmics als brancals o bé de llinda de pedra sola. A la zona de les golfes trobem finestres com les descrites anteriorment o, fins i tot, finestres de dimensions considerables i d'arc de mig punt que podrien haver format una petita galeria superior.

 

La façana de mestral presenta planta baixa, pis i golfes. Algunes cases conserven una entrada i un balcó a aquesta façana. Al pis es poden observar finestres de dimensions més petites, però totes decorades amb llindes i carreuons o amb rajols ceràmics Aquesta zona de mestral contenia habitualment les tines per a la conservació del vi.

Comentaris