ERMITA/ SANTUARI DE SANTA MAGDALENA DE PERELLA. SANT JOAN DE LES ABADESSES. EL RIPOLLÈS

 

El Matias En Mais Castanyer, publica un fotografia de  Santa Magdalena de Perella , al  municipi de Sant Joan de les Abadesses, a la comarca del Ripollès, Patrimoni Gencat ens diu que és una capella romànica que avui es troba abandonada i sense culte. Fou construïda abans del 1145 pels propietaris de Can Perella, gran mas veí conegut des del 1126





https://www.museuartmedieval.cat/ca/colleccions/gotic/retaule-de-santa-maria-magdalena-de-perella-mev-47


http://coneixercatalunya.blogspot.com/2013/11/ermita-de-santa-magdalena-de-parella.html

 

Aquesta capella es troba coronant un dels petits puigs que emmarquen la banda dreta del riu Ter, entre Sant Joan de les Abadesses i Sant Pau de Segúries, a 900 m d’altitud i a la falda de la serra Cavallera que li fade fons ,  vora l’extrem de llevant del terme municipal.

 

El camí per a anar-hi comença en un trencall, a mà esquerra vers tramuntana, situat al punt quilomètric 15,30 de la carretera de Sant Joan a Camprodon, poc abans d’arribar al pont dels Plans. El camí travessa el Ter pel pont de Parella i amb mig quilòmetre aproximadament arriba al mas Parella. La capella és visible des de la carretera


L’església de Santa Magdalena de Parella fou construïda poc abans de l’any 1145. El 21 d’abril d’aquell any, l’hisendat de nom Parella i la seva muller Cordovana, propietaris del mas Parella, juntament amb llurs fills, oferien al monestir de Sant Joan de les Abadesses l’església de Santa Magdalena que ells acabaven d’edificar a l’alou de Parella, propi del monestir. L’església quedava sotmesa al rector de Sant Joanipol, el qual havia de nomenar un capellà, mentre que els fundadors es reservaven el dret de patronat.

 

L’església, que mai no ha estat parròquia amb terme propi i ha estat més aviat una ermita o santuari, era vinculada al mas Parella, documentat, segons Parassols, des de l’any 914, i que l’any 1126 fou infeudat al matrimoni format per Parella i Cordovana, juntament amb el mas Planes i altres terres per l’abat de Sant Joan de les Abadesses, Berenguer Arnau.

 

Aquesta capella, que ha tingut sempre la consideració de santuari on hom acudia amb motiu de calamitats públiques, actualment només té culte eventualment, i el dia de l’aplec que s’hi celebra el diumenge següent a la festa de Santa Magdalena.

 

Es tracta d’una senzilla capella d’una nau de planta sensiblement rectangular, coberta amb volta apuntada, sense absis aparent, orientada al nord-oest, seguint la direcció de la vall, tal com és costum habitual a la comarca del Ripollès.

 

El presbiteri actual es troba a l’extrem oposat, o sigui, al sud-oest, i la porta és a la façana lateral nord-occidental. Aquesta porta té una petita arcada adovellada sobre una llinda gruixuda, amb una porta que conserva dues filades de ferramenta.

 

Com a elements que han estat afegits posteriorment cal esmentar la sagristia i el campanar. Pel que fa a l’interior, no podem pas estudiar-ne el tipus d’aparell, puix que aquest és parcialment enguixat i amb pintures sobreposades.


Es tracta d’una senzilla capella d’una nau de planta sensiblement rectangular, coberta amb volta apuntada, sense absis aparent, orientada al nord-oest, seguint la direcció de la vall, tal com és costum habitual a la comarca del Ripollès.

 

El presbiteri actual es troba a l’extrem oposat, o sigui, al sud-oest, i la porta és a la façana lateral nord-occidental. Aquesta porta té una petita arcada adovellada sobre una llinda gruixuda, amb una porta que conserva dues filades de ferramenta.

 

Com a elements que han estat afegits posteriorment cal esmentar la sagristia i el campanar. Pel que fa a l’interior, no podem pas estudiar-ne el tipus d’aparell, puix que aquest és parcialment enguixat i amb pintures sobreposades


Enmig de la nau hom pot observar una junta als murs, la qual es fa més visible des de les façanes laterals, especialment la sud-oriental, així com senyals que la capella fou sobrealçada a partir d’un ràfec mutilat que ha quedat en un nivell més baix. El canvi de qualitat de la pedra i de l’aparell de la façana sud-oriental desconcerta a l’hora d’escatir l’estat originari d’aquesta capella.

 

Els carreuons han estat ben disposats en filades i ben travats, tot i que és ben palesa una textura diferent, apreciable, tal com hem dit, a les façanes laterals, especialment la del costat sud-oriental.

 

La coberta ha estat feta amb teula de ceràmica i amb dos vessants, amb una petita cornisa de pedra.

 

Tot i que la capella en treballs és utilitzada, es troba força ben conservada.

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/santa-magdalena-de-parella-sant-joan-de-les-abadesses


Quan al topònim Parella/ Perella :

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=30496


La fredorada d’aquest gener de l’any 2023,  ha deixat clar – per si algú en tenia dubtes – que des dels poders públics, ni es fa, ni es farà res, per posar remei a la manca de serveis sanitaris i socials, que constitueix “ marca de fàbrica” , d’aquesta “ democraciola”  maleïda. Dit això, ens alegrem de la suspensió de la vaga de metges, que escoltava al Telenotícies de la Nit. Esperem  que uns i altres posin fill a l’agulla per evitar tant como sigui possibles la mort de més i més pacients en les llistes de “ desesperació”.

https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2023/01/les-morts-inevitables.html

 

Els evangelis  expliquen que  Ponç Pilat,  donava a triar als jueus entre Jesús i Barrabàs – i triaven aquest segon- ,  la tria que ens proposa l’inefable Salvador Illa Roca (La Roca del Vallés, Barcelona, 5 de mag de 1966) – el càrrec polític que acumula més morts en la seva àrea de competència desprès del sàtrapa -,   és entre els casinos i els jocs o entre la vida i la salut dels que viuen a Catalunya,  les noticies diuen que hi ha un pacte entre ERC i PSC,  ens temem el pitjor.

https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2022/12/crims-per-omissio.html


De vegades la pau, no és més que por.

 https://www.youtube.com/watch?v=kyMdCiKPPks




Comentaris