TENIU DADES DE L’AUTOR DE CAN FERRET O CA L’ADJUTORI DE SANTA FE DEL PENEDÈS?.

 

L’Assumpta Figueras Viñas, em feia arribar una fotografia de la casa del  Carrer Feliciana Planas Ferret, 3, de Santa Fe del Penedès.





El Mapa de Patrimoni en diu ; Edifici d'una sola planta amb façana simètrica composada a partir del portal d'entrada, centrat a la façana, i una finestra a cada costat de la porta. La part inferior de cada finestra està decorada amb un plafó de ceràmica en una composició d'escacat amb rombes blaus i blancs sobre fons blau. Les tres obertures tenen arc de mig punt, i presenten un marc de guix de color salmó apagat que contrasta amb el fons de la façana, de color blanc. La part inferior de la façana presenta un sòcol de guix del mateix color que els marcs de les obertures.


A la part superior del portal d'entrada, a cada banda del mateix, hi ha un fanal de ferro forjat. Per sobre d'aquests fanals hi ha, adossades a la façana, dues rodelles: a la de l'esquerra es llegeix la paraula "ANY", i a la de la dreta "1925". Per sobre de les tres obertures i de les dues rodelles hi ha una fina línia horitzontal decorada amb el mateix escacat de rombes blanc i blaus que decoren la part inferior de les finestres. Per sobre d'aquesta línia hi ha tres petites finestretes ovalades amb marc emmotllat, cadascuna alineada simètricament a sobre de les obertures principals. L'edifici està coronat per una balustrada ondulada que es recolza en una cornisa. Al centre d'aquesta balustrada hi ha un frontis semicircular amb una rodella al centre.


En el moment de la seva construcció l’any 1925, aquest edifici va ser concebut com a casa d'estiueig. Adossat a  l'edifici de Can Ferret hi ha un magatzem on antigament els pagesos portaven i guardaven productes del camp, i que era conegut com la Cooperativa de Santa Fe.


Segons els senyors Jaume Bosch i Enriqueta Muntané, Can Ferret també es deia Ca l'Adjutori.


Com és mal costum, cap dada de l’autor, sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email castellardiari@gmail.com


La victòria dels revoltats feixistes encapçalats pel general Franco, contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC e la II República , va comportar un retrocés en tots els àmbits de la vida, els nous funcionaris tenien indicacions per malmetre, mutilar o simplement fer desaparèixer expedients i/o dades relatives al patrimoni anterior a la dictadura, les instruccions es donaven per via oral, i podem imaginar-nos que s’han continuat donant desprès de la mort del sàtrapa.


Val a dir, que des de les autoritats democràtiques, s’ha fet poc, o res per esmenar aquell espoli.

 

Comentaris