Col·legi Santa Caterina de Siena - Dominiques d'Horta. Barcelona. Edificis Escolars anteriors a la dictadura franquista.

 


Llegia de l’escola  de les Germanes Dominiques de l’Anunciata d’Horta,   que el pare Francesc Enrich, successor de Francesc Coll, que morí l'abril de 1875, s'encarregà de la construcció del col·legi, inaugurant-se el setembre de 1878. A més del pensionat per a les internes, es va instal·lar el noviciat menor per a l'educació de les novícies que no cabien a la Casa Matriu de Vic, fins al 1881, que es construeix la nova Casa Matriu a Vic, i el col·legi queda reduït a internes i externes. L'església es construirà uns anys més tard, i s'inaugura l'abril de 1906

Quan a l’autor els amics de  https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=14740 assenyalen a Josep Torres Argullol / Joan Martorell

https://raco.cat/index.php/Espais/article/view/91260/158988

https://www.arquitecturamodernista.cat/autors/josep-torres-argullol

En les revoltes de la Setmana Tràgica, el juliol de 1909, foren incendiats el convent i l'església, al 1913, tornaren al col·legi reconstruït, millorat i adaptat per a internat i classes externes.

Amb la proclamació el 1931 de la Segona República Espanyola, el col·legi es secularitzà i funcionà amb el nom de Mútua Coll, una associació de pares de família, fins a l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco, el 18 de juliol de 1936;  l'edifici fou expropiat i destinat a menjador públic i a escola pública del Consell de l'Escola Nova Unificada (CENU).

Els darrers temps del conflicte bèl·lic  serví d'allotjament als refugiats de guerra

https://memoriadelsbarris.blogspot.com/2016/11/les-escoles-de-les-dominiques-horta.html

Cansa això de “ Guerra Civil”, el GLORIOSO ALZAMIENTO, el finançava Juan March Ordinas (Santa Margarita, Baleares, 4 de octubre de 1880 - Madrid, 10 de març de 1962), i el va BENEIR Isidro Gomá y Tomás (La Riba, 19 de agost de 1869-Toledo, 22 de agost de 1940), que moriria en  “ estranyes “ circumstàncies. 

Comentaris