MAS OLLER. PARRÒQUIA DE VALLDENEU. SANT MARTÍ DE CENTELLES.

 

El Crisant Palau, publica fotografies ;  1929 - Sant Marti de Centelles - Vista general de Can Oller de Valldaneu 2009 - 2020








Conjunt d'edificacions que conformen un gran mas i un seguit d'estructures annexes. Aquest grup presenta una planta rectangular orientada d'est a oest formada per l'annexió de tres cossos edificats.

El mas original presenta una planta quadrada, amb diverses portes d'accés a les dues bandes i antics finestrals gòtics. La coberta és a doble vessant i de teula aràbiga i l'estructura es troba organitzada en planta baixa, primer pis i golfes. A la cara nord s'hi obren dues portes de punt rodó amb llinda de pedra roja de Tagamanent, ben treballada; també una balconada i dos finestrals, amb un arrebossat. Aquest espai actualment encara és habitat, funciona com a mas i hi ha masovers.

El cos mig és de factura més moderna, està format per diverses dependències i una balconada i gran part de la coberta es troba en runes.

El cos est, inicialment de planta rectangular i allargada, estava format per 10 finestres cobertes amb volta d'obra, una de les quals va ser convertida en porta i una altra en balconada. Aquesta estructura també ha perdut part de la coberta.

Una datació aproximada del conjunt de les noves estructures, segurament destinades a magatzems, espais per al bestiar i les estances superiors com a pisos de jornalers seria al segle XVII o XVIII, moment de gran auge de la pagesia catalana.

La documentació conservada a l'Arxiu Oller evidencia la gran activitat agrícola de la zona amb la contractació de jornalers que treballarien als camps i que viurien al mateix mas durant l'època de la collita.

 Actualment el mas pertany a la família Senties i la part original del mas és habitada com a masoveria per la família Rafel.

https://patrimonicultural.diba.cat/element/mas-oller

Al Cementiri de la Parròquia de Sant Pere de Valldeneu, hi ha el Conjunt funerari de la família Senties

https://patrimonicultural.diba.cat/element/conjunt-funerari-de-la-familia-senties

Cansa això de “ Guerra Civil”, el GLORIOSO ALZAMIENTO, el finançava Juan March Ordinas (Santa Margarita, Baleares, 4 de octubre de 1880 - Madrid, 10 de març de 1962), i el va BENEIR Isidro Gomá y Tomás (La Riba, 19 de agost de 1869-Toledo, 22 de agost de 1940), que moriria en  “ estranyes “ circumstàncies.

Comentaris