CEMENTIRI VELL DE LLANÇÀ I CAPELLA DE LA MAREDEDÉU DEL PORT. L’EMPORDÀ SOBIRÀ.

 


https://www.bibgirona.cat/pandora/viewer.vm?id=0000299129&page=1&search=&lang=ca&view=Figueres

Recinte de planta rectangular. S’hi accedeix des del costat de l’ermita de la Mare de Déu del Port. S’anomena Cementiri Municipal del Port.

http://www.patrimonifunerari.cat/mapa-funerari-de-catalunya/mapa-funerari-de-lalt-emporda/vell-llanca/

http://www.endrets.cat/index.php/indret/2708/capella-de-la-mare-de-deu-del-port-ca.html

https://relatsencatala.cat/relat/marie-notre-dame-de-llanca-lemporda-sobira-girona-catalunya/1048113

https://algunsgoigs.blogspot.com/2015/02/goigs-la-mare-de-deu-del-port-llanca.html

Durant molts segles aquesta ermita fou un indret de culte a la Mare de Déu, en la seva condició de protectora dels que viatgen per mar, de mariners però també de pescadors, una advocació local de la Mare de Déu, semblant a la Deessa del Mar d’altres cultures.

L’alçament dels militars feixistes encapçalats pel genera Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, donaria lloc a un conflicte bèl·lic  que va provocaria  el desmantellament de la capella i la desaparició de la imatge original de la Mare de Déu del Port, que duia el nen Jesús en un braç i un vaixell en l’altre, i vestida amb el seu característic vestit cònic.  Ens agradaria rebre una fotografia d’aquella imatge a l’email castellardiari@gmail.com

Amb els anys, es substituí el culte tradicional a la marededéu local, la Mare de Déu del Port, i es va abolir la seva festa principal, el 8 de setembre. Al seu lloc, s'instaurà el culte a la Mare de Déu del Carme, patrona de la marina espanyola, instituint-se així la seva festa anual pels volts del 16 de juliol.

 La imatge, l’actual, és una reproducció de la Immaculada Concepció de Murillo.

https://www.museodelprado.es/coleccion/obra-de-arte/la-inmaculada-concepcion-de-los-venerables/76179d81-beaf-4f9e-9a05-ef92340a00d1

Amb els anys, com en moltes altres poblacions costaneres, la Festa del Carme arrelà i anà substituint l’antic culte a la Mare de Déu del Port.

http://www.festes.org/articles.php?id=124

Que la Marededéu del Port   , que salvava de la mort a Joan Tesserres,  elevi a l’Altíssim la nostra sempiterna pregaria, Senyor, passats llargament més de 300 anys d’esclavatge, allibera el teu poble !!!!

Comentaris