EL ROC FITER. CÀNOVES I SAMALÚS. EL VALLÈS ORIENTAL

 


El Crisant Palau, publica un parell de fotografies ;  1957 - Canoves - Postal del Roc Fiter, al camí del pantà de Vallforners



2022- Canoves - Roc Fiter

https://www.canovesisamalus.cat/129-turisme/llocs-dinteres/el-roc-fiter.html

Una de les explicacions llegendàries de l’origen del nom Roc Fiter

...,  un dia de fa més de 200 anys, part d’aquesta roca es va desprendre del bloc original i va anar a caure sobre el camí de Vallforners.

 En aquells dies va haver-hi una defunció d’un dels veïns del veïnat de muntanya de Sant Salvador de Terrades i les bèsties de tir  aleshores eren les que carregaven els difunts per portar-los cap a l’església de Sant Muç per ser enterrats posteriorment al cementiri de Cànoves, que en el passat estava situat  al mateix costat de l’església.

 Es destaca d'aquesta anècdota la gran dificultat i  perícia d’aquells homes per retirar aquests blocs  i llençar-los daltabaix de la riera per així deixar transitable novament el camí. 

A partir d’aquell moment,  aquesta roca va canviar de forma, una forma amb punta que recordava les fites termeneres que s’empraven aleshores.

 Així que, i banda de la definició que es dóna al diccionari enciclopèdic català,  el concepte roca-fita es va anar convertint possiblement amb el popular nom del Roc-Fiter.

També s'explica que possiblement el Roc-Fiter funcionava talment com a fita de termes entre les propietats de la família Crous i la família Cuch ja que coincideix al límit dels dos termes , Cànoves i Samalús

De la part de roca que queda a la riera, se n'ha format un bonic gorg  on en alguna època era possible  banyar-s'hi, en l'actualitat però , amb el poc cabdal que baixa per la riera a conseqüència de la construcció de l'embassament i també per la disminució de precipitacions que es registren al llarg de l'any, queda un tant desdibuixat, com tants d'altres.

Em complaïa comprovar que Cànoves i Samalús estan lliures de la terrible infecció filonazi  que s’ha estes arreu de Catalunya

Comentaris