ESGLÉSIA DE L’HOSPITAL DE LA SANTA CREU/ PARANIMF DE LA UNIVERSITAT DE VIC. OSONA

 

El Gabriel Reyes Dueñas , publica una fotografia acolorida ;  la Rambla Sant Domènech i l'Església de l'Hospital de la Santa Creu de Vic l’any 1928



Llegia que aquesta església forma part del conjunt de l'Hospital de Santa Creu que fou fundat per Ramon Terrades al segle  XIV. Situada a la circumval·lació de les muralles de l'antic barri de Sant Joan, a l'eixample barroc que dona fesomia a aquesta part de la ciutat als segles XVII i XVIII. Fou construïda per l'arquitecte Josep Morató i Sellés (1712-1768 )  i es pot considerar estilísticament com un precedent de l'església de la Gleva a  les Masies de Voltregà, construïda per arquitectes de la mateixa família. L'estil barroc de transició neoclàssica

El conjunt està format per unes sales de gòtic tardà, la façana renaixentista i la farmàcia de l'arquitecte Josep Maria Pericas i Morros (Vic, 1881 - Barcelona, 1965)  .

Patrimoni Gencat en diu ; edifici religiós de planta de creu grega amb una cúpula i cimbori ortogonal cobert amb forma piramidal, el qual s'il·lumina a partir de finestres.


Fotografia del Jordi Contijoch Boada

 La façana presenta un capcer lobulat, resseguit amb pedra vista i amb pinacles coronats per esfera, al centre i als laterals.

La portalada, de tipus escultòric, és d'arc rebaixat, amb un escut al damunt que emmarca un baix relleu en forma de creu llatina. Tot ell es troba envoltat per formes de pedra que estan deteriorades i que acaben amb una mena de pinacles adossats que descansen damunt pilastres. Al mur de la façana s'hi obren dues finestres rectangulars als laterals i un òcul ortogonal, amb escaires arrodonits, damunt el portal.

https://www.uvic.cat/noticies/la-uvic-ucc-recupera-lesglesia-de-lhospital-de-la-santa-creu-de-vic-com-a-nou-paranimf

https://osonatour.com/osona/vic/centre-historic/hospital-de-la-santa-creu.html

Comentaris