IN MEMORIAM. LA CASA DE L’ARQUITECTE EMILI SALA CORTÉS A SANT GERVASI DE CASSOLES


Rebia del Valentí Pons Toujouse un email en el que em deia ; he trobat aquest plànol corresponent a la casa del teu "amic" Emili sala Cortés a l'actual República Argentina, llavors Carretera de Sant Cugat del poble de Sant Gervasi de  Cassoles , ara Barcelona,  al costat de la plaça Lesseps





L’edifici ja no existeix

Sant Gervasi de  Cassoles  era agregat “ manu militari “ al  terme de Barcelona l’any 1897.

Hi  ha també un  escrit  en el que l’Emili Sala Cortés  ( Barcelona, 22 de febrer de 1841 - la Garriga, 7 de juny de 1921), demanava  el 23 d’octubre de1874, a l’Ajuntament de Sant Gervasi de Cassoles ,  permís d’obres per aixecar un edifici,  amb façana a la carretera de Sant Cugat,  els plànols d’aquell edifici – que ja no existeix -, i la resposta afirmativa del Consistori amb data 1 de febrer de 1875.

L’enciclopèdia Catalana, fa esment “ obiter dicta” del mestre d’obres i després arquitecte Emili Sala Cortés,  entre altres quan parla de la Casa Batlló “edifici construït el 1877 per l'arquitecte Emili Sala Cortés”.

https://www.enciclopedia.cat/gran-enciclopedia-catalana/casa-batllo

Havia enviat dades a l’Enciclopèdia Catalana per tal de que es dediqués una entrada a l’Emili Sala Cortés –  persones amb menys “ categoria” , us n’estalvio la relació, hi estan incloses -. Fins al dia d’avui l’Enciclopèdia Catalana, no ho ha pres en consideració.

M’agradaria rebre fotografies d’aquell edifici a l’email castellardiari@gmail.com , també, també, com ja explicava que  l’Enciclopèdia Catalana dediqués una entrada a l’Emili Sala Cortés ; Catalunya és – jo almenys ho tinc molt clar – més que un Club.

 http://coneixercatalunya.blogspot.com/2012/07/emili-sala-cortes-esborrany-per-una.html

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2012/07/emili-sala-cortes-ii-esborrany-per-una.html

Ramon Graus Rovira  (Sant Llorenç de Morunys, 14 de desembre de 1968) doctor per la UPC (2012), arquitecte (2000) i arquitecte tècnic (1990). Professor d'història de l'arquitectura i la construcció a la Universitat Politècnica de Catalunya des del 1999.

Autor de la tesi doctoral “Modernització tècnica i arquitectura a Catalunya, 1903-1929”.

 Guanyador del 12è Premi IEC de Teoria i Crítica d'Arquitectura Lluís Domènech i Montaner 2014.

I  Premi extraordinari de doctorat UPC 2014.

Estaria feliç si es duia a terme aquest modest reconeixement  a l’Emili Sala Cortés per part de l’ Enciclopèdia Catalana

 

 

Comentaris