MAS PARDOLS. SANTA MARIA D’OLÓ. EL MOIANÈS

 

La Lurdes Camprubi, publica fotografies;   El Perdols , un mas amb elements renaixentistes del segle XVI , al nord oest del nucli d' Oló. Moianès. ( Ho he vist escrit com Pardols i com Perdols)



Patrimoni Gencat en diu; conjunt d'estructura irregular i molt complexa, fruit de les diverses construccions que s'han anat fent al llarg dels temps. Sembla que el nucli primitiu fou un cos central cobert a un vent, avui situat a la part central. Posteriorment s'hi adossaren altres cossos. És clar que al XVIII s'hi afegí un cos rectangular a un vent amb la coberta una mica més baixa que el cos central. Aquest afegit es féu a migdia, així com un altre a ponent. A llevant tres contraforts consoliden l'estructura de la casa. Té algunes finestres interessants amb motius gòtics i renaixentistes a l'ampit.

El topònim surt citat en el fogatge de 1553, amb el nom de "en Perdols". Al segle XVIII el mas va tenir un important desenvolupament econòmic basat en l'explotació de la vinya, que es traduí arquitectònicament en l'ampliació del mas. Així es  té constància de reformes el 1700 i el 1790. La casa manté un celler amb un parell de premses.

Olò, torna a tenir vinyes, i consolida la “ bona fama “ en el món vitivinícola.  

https://cellersantmiqueldolo.com/nosaltres/la-finca/

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2019/12/sant-miquel-dolo-is-not-dream-santa.html

Regaleu-vos una visita al Moianès !!!!

Comentaris