TORRE DE L’AIGUA DE LA SOCIEDAD CATALANA PARA EL ALUMBRADO POR GAS. BARCELONA

 


JosepySylvia Vergés Westra, pública fotografies de la Torre d’aigua  de la Sociedad Catalana para el Alumbrado por Gas, Ubicada al límit del districte de Ciutat Vella, al Parc de la Barceloneta, delimitat pels carrers del Doctor Aiguader i del Gas i el Passeig Marítim de la Barceloneta i el Passeig de Salvat Papasseit.

Josep Domènech i Estapà (Tarragona, 7 d'octubre de 1858 - Cabrera de Mar, 5 de setembre de 1917) era l’autor en el període  entre 1905 i 1906, la torre d’aigua és el darrer testimoni de l'existència d'aquella primera fàbrica de gas de la ciutat, que va ser enderrocada el 1989 durant el procés de reforma del barri previ als Jocs Olímpics de Barcelona 1992

En 1912 la 'Sociedad Catalana para el Alumbrado de Gas' canvia de nom a 'Catalana de Gas y Electricidad' (SCGiE). Quasi immediatament procedeix a l'absorció de la companyia 'Central Catalana de Electricidad'. En la dècada de 1960 la SCGiE es va reorientar de nou cap al sector gasístic abandonant el negoci de generació elèctrica, i va començar la seva expansió fora de Catalunya amb l'adquisició de la Companyia Espanyola de Gas, que operava a Cantàbria, Múrcia i la Comunitat Valenciana. Catalana de Gas i Electricitat, va constituir, a Barcelona, el 1965, la societat Gas Natural, SA, amb Exxon, el Banc Hispano Americà, el Banc Urquijo i el Banc Popular Espanyol.

La seu Central  de Gas Natural & Fenosa està a Madrid. Catalunya només com a mercat, oi? .

Comentaris