SERRATACÓ. SANT QUIRZE DE SAFAJA. EL MOIANÈS.

 

No s’adverteixen gaires diferències entre la fotografia datada l’any 1958, en la que apareix al monòlit erigit en memòria de la mort de Mossèn Domingo Bernils, degollat per les tropes Napoleòniques l'any 1809 durant la Guerra del Francès.



https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=801

https://calaix.gencat.cat/handle/10687/202394

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=9817

Patrimoni Gencat diu de Serratacó; Casa que consta d’un cos principal de planta rectangular amb dos cossos afegits, amb la teulada esglaonadament més baixa. Juntament amb tres cossos més i un pati, queda tot protegit per un tancat de pedra al que s'accedeix per una porta d'entrada. A fora hi ha un pou d'aigua de planta semicircular i una pallissa amb una entrada monumental i una era al davant, envoltada per un mur circular de pedra. Amb pedres angulars i un contrafort de pedra en una paret. Dins la pallissa s'aprofita una llinda d'arc conopial com a pilar. Llinda de finestra amb arquet esculpit i escut romboïdal i una altra llinda amb inscripció: ESTA OBRA / A FETA FER / JOAN SERRA / O PAGÈS / FAMILIAR.

Quan al topònim Serratacó, Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 21 de març de 1905 - Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997) li dona el significat  gran tac o massa de roca” , en oposició clara a  Serracarbassa “clivella, grossa esquerda feta a terra'

Serratacó està situada al nord-est del poble de Sant Quirze Safaja, a la part central de la Serra de Bernils. És en un altiplà a la dreta del torrent de l'Espluga, al nord-est de la Corona, al sud-oest de Barnils i al sud-est de la masia del Bosc, del veí terme de Castellcir. Al seu costat de llevant hi ha la masia de Serracarbassa. Entre les dues passa el Camí de Bernils.

S'hi accedeix pel Camí de Bernils, que surt del costat mateix de l'església parroquial de Sant Quirze Safaja, a l'extrem de llevant i més enlairat del poble, i s'adreça cap al nord-est pujant en amples revolts per anar a cercar l'extrem sud-oest de la Serra de Bernils i, des d'allí, seguir la carena de la serra. Així, en quasi 3 quilòmetres arriba a la masia de Serratacó.

La masia havia tingut almenys una poua de glaç :



Fotografia. Sonia Sosa Tuneu

https://www.moianes.net/galeria/displayimage.php?album=search&cat=0&pos=4

No la retrataven els amics de Fons Estudi de la Masia Catalana

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/search/searchterm/sant%20Quirze%20de%20Safaja

Poseu el Moianès a la vostra agenda.

Comentaris