EL MUJAL I LA SEVA CAPELLA ADVOCADA A LA MAREDEDÉU DE LA MERCÈ. CARDONA.

 

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/16370

Gran mas envoltat de camps de conreu. Per arribar-hi, cal prendre la carretera de Cardona al Miracle BV-3001 i, després del km.5, prendre un trencant a mà esquerra que porta fins al conjunt.

Es tracta d'un conjunt arquitectònic format per la masia i diverses edificacions situades a ponent del cos principal -magatzems, un tancat per al bestiar i la casa dels mossos. La masia, la construcció de majors dimensions, és de planta rectangular, amb planta baixa, dos pisos, golfes i coberta de teula àrab de dos aiguavessos amb carener paral·lel a la façana principal. El ràfec presenta diverses filades d'imbricacions.


Fotografia. Angela Llop Farré ·

La façana principal, orientada a llevant i precedida per un gran pati amb una zona enjardinada, presenta dues parts en diferenciades: en un dels extrems hi ha dos eixos de composició vertical al primer i segon pis constituïts per obertures d'arc pla amb emmarcament -dues s'obren a balcons individuals i les altres són finestres ampitadores. Pel que fa a l'altre extrem de la façana principal, aquest presenta obertures rectangulars de petites dimensions situades de manera irregular en tota la superfície. El portal principal d'accés a la masia és d'arc rebaixat i està adovellat amb blocs de pedra regulars i ben escairats.

Destaca un dels laterals del volum principal, amb quatre eixos de composició vertical al primer i segon pis, constituïts, en part, per dues galeries formades per dos arcs de mig punt. Al nivell de les golfes hi ha, centrada, una sola obertura d'arc de mig punt. El parament de la masia és fet amb carreus irregulars a la vista lligats amb morter i disposats en filades horitzontals.

Completa el conjunt una era totalment enllosada a ponent de la masia i una capella familiar advocada a la Mare de Déu de la Mercè.




Fotografia. Angela Llop Farré ·

La primitiva església estava advocada a Sant Quinti:

https://www.calaix.cat/bitstream/handle/10687/425253/qmem_11777.pdf?sequence=1&isAllowed=y

https://www.patrimonifunerari.cat/mapa-funerari-de-catalunya/mapa-funerari-del-bages/mas-el-mujal/

https://camalic.cat/marxespopulars2/MarxaPopular2003.htm

Advertim quan a l’advocació de l’església una diferència, una font ens diu que està dedicada a la Marededéu de la Mercè  i l’altra que dedicada a la Verge de Lourdes, i afegeix ,...,    fou edificada l’any 1899 per iniciativa del rector, Dr. Ramon Vancells Puigcercós, dins de la propietat de "El Mujal", atenent als desitjós dels feligresos dels voltants dels barris de Tresserres i Planès. Aquests van sol·licitar del Consistori Municipal una subvenció, y van construir l’ ermita amb la col·laboració entusiasmada de tots els veïns.

El dia 11 de febrer de 1899 es va celebrar la primera Missa.

La Església tenia una talla de la Verge, que  fou destruïda en els dies foscos que seguien a l’alçament armat dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República.

L’ any 1940, el Sr. Josep Fíguls va costejà la imatge actual. També compta amb una imatge de Santa Bernadeta.


Està clar que son dos edificis diferents , ens caldrà alguna explicació però, que agrairem ens feu arribar a l'email castellardiari@gmail.com. 


https://algunsgoigs.blogspot.com/2014/01/goigs-la-mare-de-deu-de-lourdes-cardona.html

https://universpatxot.diba.cat/sites/universpatxot.diba.cat/files/historia_dun_gran_projecte_montserrat_sola.pdf

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.

L’esforç potser va ser gegantí, no ho dubto, la planificació del treball però, va ser – ho diré de forma políticament correcta – un desastre.

 Tenim els mitjans tècnics i humans per dur a terme el propòsit del Fons Estudi de la Masia Catalana, només cal que ens ho proposem, oi?.  Feu fotografies de masies, les identifiqueu, nom, lloc  i data i ho envieu a mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem  fent esment de  l’autor de les fotografies.

Arriben noticies terribles de Gaza i Cisjordània: 

https://www.guimera.info/wordpress/tribuna/lamic-invisible/

Aqui, sembla però,  que comencen els moviments dels demòcrates per foragitar FUERZA VIEJA

https://www.noticiasdenavarra.com/pamplona/2023/12/13/mocion-censura-gesto-historico-acuerdo-7634219.html

Ara però, ens convé que plogui, i de moment sembla que no ho farà, oi?. 

Comentaris