IN MEMORIAM. ESGLÉSIA DEL SAGRAT COR DE JESÚS. DANY COL·LATERAL DEL GLORIOSO ALZAMIENTO NACIONAL. MOIANÈS

 

En esclatar  el conflicte bèl·lic que s’iniciava amb l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, a partir del dia 22 de juliol de 1936 , «grups forans —amb connivència del comitè local— arribaren a Moià i cremaren les esglésies, entre elles les de Sant Sebastià i la del Sagrat Cor, destruïdes del tot, i la parroquial, que s’aconseguí salvar perquè els mateixos moianesos accediren a cremar tots els retaules i el mobiliari interior»

Salvador Renom i Gallés - ens agradarà tenir noticia de lloc i data de naixemebt i traspàs a l'email castellardiari@gmai.com -  iniciador de la nissaga de fotògrafs moianesos, va començar la seva activitat cap a finals de 1918 i la va exercir de manera activa fins a 1924, quan va morir a Barcelona mentre feia el servei militar.

Era l’autor de la fotografia ESGLÉSIA DEL SAGRAT COR DE JESÚS - Un dia Festiu

https://www.facebook.com/100065002741341/posts/2438421993072627/

La darrera església que es va edificar a Moià va ser la del Sagrat Cor, al Poble Nou. El fundador en fou Mn. Isidre Dalmau i Poses (1821-1903) sacerdot que va ser durant molts anys encarregat del Cambril de la Mare de Déu i també gran afeccionat a escriure, el qual ens ha deixat nombrosos escrits de caire històric i religiós, que avui ens permeten conèixer molts detalls de la vida moianesa, especialment del segle XIX.

Les obres varen començar el 1883, quan el Bisbe de Vic Dr. Josep Morgades va posar-ne la primera pedra el 10 de setembre i es va beneir solemnement el 15 d'octubre de 1885. Es tractava d'una capella senzilla amb una façana d'estil neogòtic, molt de moda en aquells temps.

Ens agradarà tenir noticia de l’autor del projecte a l’email castellardiari@gmail.com

A l'interior hi havia un petit retaule dedicat al Sagrat Cor i també les imatges dels sants populars moianesos Pere de la Cadireta i Ponç de Planella. Completaven el moblament unes pintures de grans dimensions obra del jesuïta castellterçolenc Sebastià Gallés  Pujal (Castellterçol, Vallès Oriental, 1812 — Veruela, Aragó, 1902) , que representaven el martiri d'aquests dos sants, a Sant Isidre i a Santa Apol·lònia.

El 22 de juliol de 1936 va ser incendiada, com les altres esglésies de Moià, quedant totalment destruïda.

El 1942 el solar fou venut a un comerciant de Manresa que va edificar-hi la torre que hi ha actualment.


A la fotografia, l'església del Sagrat Cor el dia de Sant Cristòfol de 1923, durant la benedicció dels cotxes. En fila, el camió del «Zidro», el primer que hi va haver a Moià. Com que al poble ningú el sabia conduir, varen haver de llogar un xòfer a Caldes de Montbui, que es deia Isidre.

El segon, no el podem identificar, però possiblement es tracta del cotxe dels amos de La Moretona, el tercer un auto-cicle, possiblement un «David», de Cal Ferrer de la Font, com també el quart, un Ford T, amb Sebastià Daví de conductor.

En primer terme de la imatge, arrambada al marge, la motocicleta New Hudson de Salvador Renom, que és l'autor de la fotografia. (Arxiu Històric de Moià).

http://www.modilianum.org/html/calendari_2008.html

http://www.modilianum.org/html/calendari_2019.html

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2018/02/in-memoriam-de-lesglesia-de-sant.html

Comentaris