CAN ROIG DELS PINS EN ALGUN MOMENT S’HAVIA CONEGUT COM CAN TONIJOAN?. SANTA EULÀLIA DE RONÇANA, EL VALLÈS ORIENTAL.

 

Narcís Ricart Baguer (1896-1941) retratava abans de l’alçament dels militar feixistes encapçalats pel general Franco contra el Govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República:

Façana amb rellotge de sol i era de Can Tonijoan


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/1866/rec/1

Vista parcial de Can Tonijoan

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/1734/rec/6

Pere Ciuran, em deixava un comentari ; aquesta casa es Can Roig dels Pins del barri del Bon Aire de Santa Eulàlia de Ronçana

El Mapa de Patrimoni la  descriu així; edifici de planta rectangular que s'estructura en dues crugies.

 Entre els segles XIX i XX s'hi va adossar un cos annex a ponent que sobresurt respecte la línia de la façana, formant una planta en "L".

Consta de planta baixa i pis i té la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana.

 El frontis es composa segons dos eixos d'obertures; el principal està format pel portal d'arc de mig punt arrebossat amb els brancals ceràmics i una finestra al pis d'arc pla de pedra carejada. L'eix secundari està format per dues finestres d'arc pla arrebossat. A banda i banda de la casa s'hi adossen cossos secundaris que tenien un ús agropecuari. El de ponent té dos nivells d'alçat i segueix el pendent de la coberta del principal. El de llevant és de petites dimensions. El revestiment dels murs es manté arrebossat. Davant la casa hi ha una bassa.


El rellotge de sol ha desaparegut, i en relació a la denominació Tonijoan ens agradaria tenir confirmació  a l’emal castellardiari@gmail.com , en el seu cas de que la casa s’havia conegut amb aquest nom en algun moment entre 1914 i 1936

El cens de 1930 consten a Santa Eulàlia de Ronçana 998 ànimes, que es més que duplicarien al cens de 1981, 2.346, per triplicar-se al cens de 1992 ,  3.106, es tancava l’exercici de l’any 2023, amb 7.846 habitants de dret.  Esperem  que algun dels “ aborígens “  en pugui donar resposta a la nostra pregunta,  que la casa s’havia conegut com can Tonijoan,  en algun moment entre 1914 i 1936?

Quan al topònim;

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=35476

Santa Eulàlia de Ronçana: vileta del Vallès oriental.

    Etimològicament  probablement del llatí Aurentiāna, derivat del nom personal Aurentius. En un document de l'any 1060 apareix anomenada la «parochie sancte eulalie de oroncana» (cf. Carreras Candi, «Lo Montjuich», 227).

Darrerament  els articles sobre Patrimoni han estat considerats OFENSIUS I/O PERILLOSOS per FACHAVOX que ens ha “ estirat les orelles “, i ens amenaça amb tancar-nos la pàgina.  Si això succeís – no deixarem de publicar en llengua catalana -, el nostre infinit agraïment a tots els que ens llegiu o ens heu llegit al llarg d’aquest anys.

El Partits hereus de la dictadura, PP & PSOE  estan embrancats en assenyalar l’altre com MÉS  corrupte, dissortadament patim llistes de “ desesperació”  a la Sanitat Pública – i de retruc a la privada -, a l’atenció social a les persones febles, discapacitats, dependents,..,  els agrairíem a ambdós Partits, que posin remei a aquests i altres problemes,  i deixin de perdre el temps, la “ sensació”  de la ciutadania és que la corrupció en ambdós és  ex-aequo  

Ens sembla que una Comissió Parlamentaria que esbrines les relacions entre el narcotràfic ,  el finançament dels Partits Polítics , i les accions criminals dutes a terme darrerament  a la Comunitat andalusa,  tindria més sentit, oi? 

https://www.guimera.blog/tribuna/eleccions-europees-esperar-i-veure/

Els catalans som pacients i respectem la voluntat divina , i  com es diu a Romans, 12  ; esperem  que actuï la indignació divina, tal com diu l’Escriptura: A mi em toca de passar comptes, jo donaré la paga,  diu el Senyor.

Costa evitar l’ús del llenguatge escatològic, quan constates una vegada i altra, les accions maldestres dels enemics de Catalunya, que se’n surten força bé en la seva tasca de dessolar la terra.  

https://universpatxot.diba.cat/sites/universpatxot.diba.cat/files/historia_dun_gran_projecte_montserrat_sola.pdf

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.

L’esforç potser va ser gegantí, no ho dubto, la planificació del treball però, va ser – ho diré de forma políticament correcta – un desastre.

 Tenim els mitjans tècnics i humans per dur a terme el propòsit del Fons Estudi de la Masia Catalana, només cal que ens ho proposem, oi?.  Feu fotografies de masies, les identifiqueu, nom, lloc  i data i ho envieu a mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem  fent esment de  l’autor de les fotografies.

 Que Santa Eulàlia  i    Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels santaeulaliencs  , amazis, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.Comentaris