ESGLÉSIA PARROQUIAL DE GALLECS, ADVOCADA A LA MAREDEDÉU. MOLLET DEL VALLÈS

 

Llegia que El 22 de juliol de 1936 es van cremar tots els mobiliaris i el cor de fusta de l'església, i entre altres es va destruir una imatge romànica de la Marededéu, de la que ens agradarà rebre’n una imatge.

El crist donat per la família Salvi va ser enterrat perquè no acabés de la mateixa manera, com tota l'orfebreria, que va ser repartida pel rector Mn. Salvador Camps per totes les masies de Gallecs. Posteriorment van ser retornades i traslladades a Mollet.

La restauració es duia a terme per l’arquitecte Lluís Bonet i Garí (el Cros, Argentona, Maresme 5 d'agost de 1893 - Barcelona 1993)

Andrée Gavens-Chevrillon (Grigny (Rhône) 1909 + ?) en els anys de la Guerra Mundial,  va fer a l’absis de l'església unes pintures murals que ocupaven tot el seu interior i l'arc triomfal.

Sent rector de Enric Dies i Palou es va fer una restauració molt important de l'església per retornar-la al seu estil romànic. Per a tal fí van venir tècnics del Servei de Catalogació i Conservació de Monuments de la Diputació de Barcelona per aixecar el plànols de planta i mobiliari de l’església i posteriorment l'excavació a càrrec de l’arqueòleg Marià Ribas Bertran (Mataró, 1902 - 1996)  .

La restauració va recaure en l'arquitecte Camil Pallàs Arisa (Sant Julià de Vilatorta, 1918 - Roda de Ter, 12 de novembre de 1982 al front d'un grup de joves de Gallecs i diverses empreses.

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/03/les-falses-romaniques-del-camil-pallas.html

Se celebren misses tots els primers diumenges de mes, excepte al Juliol, que ho fa per la festa major de Gallecs. Durant la resta de dies l’església roman tancada.

https://www.todocoleccion.net/fotografia-antigua-gelatinobromuro/gallecs-valles-oriental-1920s-foto-16x22-cm~x51159707

En ocasió de documentar  l’escola de Gallecs trobava una imatge de l’església anterior a la “ transformació  romànica”


https://coneixercatalunya.blogspot.com/2016/04/in-memoriam-de-lescola-publica-de.html



Comentaris