IN MEMORIAM. SANT BENET DE CASAMITJANA, BORREDÀ . EL BERGUEDÀ.

 



L’Antoni Pladevall i Font (Taradell, Osona, 1934) escrivia de Sant Benet de Casamitjana (Borredà) ; església, molt reformada al llarg de la seva història, és un petit edifici rural d’estructura molt simple i rústica, a base d’una nau més o menys rectangular de mides no gaire grosses, rematada vers el cantó de llevant per un absis semicircular.

Aquest edifici fou aparellat amb uns carreus més aviat grossos i regulars, perfectament disposats en filades uniformes i a trencajunt. Els angles de l’edifici foren lligats amb unes pedres grosses a fi que la lligada de les parets fos més segura. Tot és mig tapat per l’argamassa.

La nau possiblement fou coberta amb volta originàriament i l’absis amb un quart d’esfera. Però avui tant una coberta com l’altra foren refetes després de sofrir un esfondrament. La de l’absis és actualment ensorrada.

Tot i que l’estructura bàsica de l’edifici no presenta cap variació, hom pot observar diverses reformes en els murs, la més important de les quals és el seu sobreaixecament, tant a la nau com a l’absis.

Els murs d’aquest edifici són completament llisos i manquen d’ornamentació. Originàriament, no tenien cap obertura, llevat de la porta d’entrada, actualment tapiada, que s’obria al mur de migjorn. Era, com tot l’edifici, una porta senzilla, coberta amb un arc de mig punt adovellat.

Davant el mur de ponent hi ha una paret de poca alçada, la qual antigament formava un clos que podia limitar el recinte del cementiri. Aquest mur de ponent és el que ha sofert més variacions. La porta d’entrada, l’ull de bou i el campanar que hi ha oberts són moderns i no tenen cap valor.

L’edifici, que cal considerar una construcció d’època tardana, actualment es troba abandonat, tot esperant la seva ruïna

https://www.catalunyamedieval.es/esglesia-de-sant-benet-de-casamitjana-borreda-bergueda/

https://guimera.blog/coneixer/sant-benet-de-casamitjana-borreda-2/

Tenim noticia que l’Antoni Pladevall i Font (Taradell, Osona, 1934)  es troba delicat de salut. 

Catalunya ja fa tard, per reconèixer la seva valuosíssima contribució en l’àmbit cultural.

Comentaris